Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διεργασίες ενόψει επικείμενου διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δε θα πρέπει να επιβληθεί ως προϋπόθεση στη Σερβία, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε χτες ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ντάνιλε Λίπσιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς. Ο Σλοβάκος υπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο «για λόγους αρχής» και σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς εκτίμησε ότι οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν είναι έτοιμες για διάλογο με το Βελιγράδι τουλάχιστον πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών της 12ης Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με λιγότερο αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως «η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ή η αποναρκοθέτηση». Επιπροσθέτως κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να απόσχουν από τις κάλπες που θα στηθούν στο προτεκτοράτο.

Παράλληλα, χτες, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Γίρζι Μπούζεκ υποστήριξε ότι ο επικείμενος «ενεργός διάλογος» Βελιγραδίου - Πρίστινας και η πλήρης συνεργασία των σερβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) «θα είναι καθοριστικοί παράγοντες» στην πορεία της Σερβίας προς την ένταξη στην ΕΕ. Ο Μπούζεκ κατέληξε ότι το ευρωκοινοβούλιο «πάντα στήριζε το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» (προς όφελος εννοείται του μεγάλου κεφαλαίου...) και ότι οι ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παραμείνουν ισχυροί υπέρμαχοι της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ