Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ
Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες

Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ το 2007 για την υπεράσπιση του Τατοΐου ως λαϊκής περιουσίας
Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ το 2007 για την υπεράσπιση του Τατοΐου ως λαϊκής περιουσίας
Η σύσταση ενός ακόμη φορέα - «ομπρέλα» ιδιωτικών/επιχειρηματικών συμφερόντων, με στόχο την αγοραία εκμετάλλευση του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου και τις εγκαταστάσεις του ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, υπό τη συνήθη μορφή του «μη κερδοσκοπικού συλλόγου» των «Φίλων»... Κτήματος Τατοΐου, αυτή τη φορά.

Πρόκειται για την κλιμάκωση, με αφορμή φυσικά την κρίση και την υποχρηματοδότηση του πολιτισμού από το κράτος, της έντονης προσπάθειας των ιδιωτών - με τη μορφή των φορέων της ...«κοινωνίας των πολιτών» - να βάλουν «χέρι» σε αυτό που η «αγορά» εκλαμβάνει ένα από τα καλύτερα «φιλέτα»: Το φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το οποίο, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν συνειδητά στην «τύχη» του, με το σύνηθες αποτέλεσμα: Την κάλυψη του «κενού» από την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Βασικός «κορμός» των «Φίλων» είναι η «ΜΚΟ» «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», η οποία «ενδιαφέρεται» για το Τατόι εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Μάλιστα, το 2005 παρουσίασε για πρώτη φορά, την πρότασή της για δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης του κτήματος, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με πρόβλεψη περίφραξης, εισόδου με εισιτήριο, δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, «ξενώνων», εστιατορίου κ.λπ.

Τα σχέδια αυτά, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκαν, αλλά αναζωπυρώθηκαν από την ολοκληρωτική, ουσιαστικά, «αποχώρηση» του κράτους - συγκεκριμένα του υπουργείου Πολιτισμού - από το κτήμα, αφού, ακόμη και οι μικρές σωστικές παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουν «παγώσει». Ετσι, την περασμένη Δευτέρα, η Ελληνική Εταιρεία, με τη μορφή των «Φίλων» πλέον και διά στόματος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας, Κ. Σταματόπουλου, επανέφερε την πρόταση για «σύσταση ενός ειδικού φορέως με αποκλειστικό αντικείμενο το Τατόι, ο οποίος, κατά τρόπον ελεγχόμενο και απολύτως διαφανή θα είναι ανοικτός στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον οποίον θα συμμετέχει, λόγω των μέχρι στιγμής υπηρεσιών της στο χώρο και της τεχνογνωσίας της η Ελληνική Εταιρεία».

Μάλιστα, για το κτίριο του πρώην οινοποιείου, ο ομιλητής είπε ότι «περιμένει» τη ...«συνδρομή της κοινωνίας, ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κλάδου που ασχολείται με τα αμπέλια και το κρασί, με ιδέες και χρήματα»...

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού άφηναν συνειδητά «ασαφές» το μείζον ζήτημα της χρήσης του κτήματος μετά τις σωστικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις, οι οποίες όμως κι αυτές, όπως φαίνεται, θα αφεθούν στους ιδιώτες.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπερασπιστεί τον πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα του κτήματος, της πανέμορφης φύσης του και των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Εκτός από σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, το ΚΚΕ προχώρησε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις όπως αυτή του 2007 που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής, με κεντρικό σύνθημα: «Το Τατόι τώρα στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ