Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις

Ο λαός αντιδρά, με αφορμή την επιδημία της χολέρας, συνολικά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής του

Τραγική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, αλλά ο λαός, που δεν αντιμετωπίζει τη χολέρα, βγαίνει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί
Τραγική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, αλλά ο λαός, που δεν αντιμετωπίζει τη χολέρα, βγαίνει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ενας ακόμη νεκρός στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Καπ Αϊτιέν την Τετάρτη, στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε διάφορες πόλεις της Αϊτής, ενάντια στην παρουσία των περίπου 10.000 μελών της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ, της MINUSTAH. Η επιδημία χολέρας που φέρεται ότι εισήχθη από τους κυανόκρανους από το Νεπάλ, είναι απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, καθώς από το 2004, μετά την εισβολή και την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, επιβάλλει την τάξη με την κάννη των όπλων.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Καπ Αϊτιέν στήνοντας οδοφράγματα ακόμη και με φέρετρα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους άντρες της MINUSTAH που άνοιξαν, ως είθισται, πυρ. Συγκρούσεις και οδοφράγματα και στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για ηρεμία ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρέβαλ κάνει λόγο πλέον για κοινωνική αναταραχή, πολιτικά υποκινούμενη, που απειλεί την τάξη και τη διαδικασία των εκλογών της 28ηςΝοέμβρη.

Εντούτοις, η κοινωνική αναταραχή είναι μάλλον η πιο φυσιολογική αντίδραση του αϊτινού λαού: Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν πάνω από δέκα μήνες μετά από το σεισμό σε πρόχειρους καταυλισμούς δίχως τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ακόμη και πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η «ανοικοδόμηση» και η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας αποτελούν εξαρχής εργαλεία εκβιασμού και προσπάθειας επιβολής των σχεδίων για την «ανάπτυξη». Η αντίδραση της κυβέρνησης στη επιδημία χολέρας ήταν «εγκληματική», όχι μόνο καθυστερημένη, αλλά μία σαφής προσπάθεια εξωραϊσμού της απειλητικής πραγματικότητας που αντιμετώπιζαν οι Αϊτινοί. Τα θύματα ήδη έχουν φτάσει στα 1.100, 18.832 νοσηλεύονται, ενώ πάνω από 200.000 είναι τα κρούσματα. Επισήμως. Ωστόσο, δεδομένης της διάλυσης των υποδομών, τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών, που συνήθως απέχουν από την πραγματικότητα, η κατάσταση μάλλον είναι πιο τραγική.

Την ίδια στιγμή, η επιδημία χολέρας έχει περάσει τα σύνορα. Μετά τη Δομινικανή Δημοκρατία που ήδη από την Τρίτη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Φλόριντα, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα χολέρας. Πρόκειται για μια γυναίκα που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αϊτή και επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ