Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των εφοπλιστών

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης, 23 Νοέμβρη

Την απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργού ΥΘΥΝΑ στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΠΝΟ και Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΠΕΜΕΝ, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

«Κυβέρνηση - εφοπλιστές», τονίζεται στην ανακοίνωση, «επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και των εργαζομένων. Ωμά και απροκάλυπτα, ο υπουργός παρεμβαίνει στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το Μνημόνιο. Παροτρύνει τους εφοπλιστές στην προχτεσινή συνάντηση στο ΥΘΥΝΑ με την χαρακτηριστική φράση: "Εχετε δικαίωμα οι ναυτεργάτες στην απεργία, αλλά και οι εφοπλιστές έχουν τα κλειδιά και μπορούν να σταματήσουν τα πλοία", εξισώνοντας το δικαίωμα στην απεργία των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων με τον εκβιασμό και την τρομοκρατία της ανταπεργίας».

«Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας», τονίζεται στην ανακοίνωση», ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον υπουργό έβαλαν, για άλλη μια φορά, την αποβολή του συνόλου των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, μηδέ εξαιρουμένων και των πλοιάρχων, οι γενικές υπηρεσίες επανέλαβαν γι' αυτούς ότι δεν αποτελούν πλήρωμα κακώς είναι στη γενική σύνθεση και θα πρέπει να καθορίζεται από τη σύνθεση ασφαλείας. Με αυτή τους τη θέση αποβάλλονται άμεσα 4.500 ναυτεργάτες από τους 15.000 που εργάζονται υπό ελληνική σημαία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων».

«Ο υπουργός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρότι είναι γνωστή η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Βεντούρη με την αναφορά του στις 3/11/2010 ότι: "η ένταξη της οικονομικής εξαθλίωσης της επιβατηγού ναυτιλίας σε ένα γενικότερο τομέα πλήρους οικονομικής κατάρρευσης της χώρας θα οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου. Συνεκμετάλλευση όμως των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του Αιγαίου κανένας μας δεν πρέπει να δεχτεί"!

Την διαβάσαμε ζητώντας να πάρει θέση το υπουργείο και η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει, να τοποθετηθεί, κράτησε ένοχη σιωπή, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για μυστική διπλωματία, εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τέλος, καλούν τους ναυτεργάτες σύσσωμοι να πάρουν μέρος στην απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ