Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ακριβή υπόθεση η Υγεία για εκατομμύρια εργαζόμενους

BEΡΟΛΙΝΟ.--

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Ετησίως κάπου 100.000.000 άλλοι παίρνουν το δρόμο της φτώχειας εξαιτίας των τεράστιων λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν σε νοσοκομεία και γιατρούς. Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνονται στη νέα ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που παρουσιάστηκε χτες στο Βερολίνο σχετικά με τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης παρατήρησαν μεταξύ άλλων:

  • Από τα 5,3 τρισ. δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο παγκοσμίως για τον τομέα της Υγείας κάπου 300.000.000 δολάρια «εξαφανίζονται» λόγω λαθών και διαφθοράς.
  • Το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών για την αγορά φαρμάκων «χάνεται» στο δρόμο με κόστος περίπου 23 δισ. δολάρια το χρόνο στις πλούσιες χώρες.
  • Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν τα διπλάσια για φάρμακα και δίνουν πάνω από το 50% του μέσου όρου των υγειονομικών δαπανών για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που τελικώς δε χρησιμοποιείται. Επιπλέον, ορισμένες χώρες πληρώνουν περισσότερα σε φάρμακα σε σχέση με άλλες, καθώς οι τιμές των σκευασμάτων είναι έως και 67 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο...
  • Το 40% των δαπανών για την Υγεία πάει σε πανάκριβα και άχρηστα φάρμακα (προκειμένου να γεμίσουν οι τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων) και σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη ή κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών.
  • Οι μισοί από τους ασθενείς παγκοσμίως παίρνουν φάρμακα δίχως συνταγή γιατρού.
  • Μία πιο ορθή χρήση φαρμάκων θεωρείται πως θα εξοικονομούσε τουλάχιστον το 5% των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.
  • Για να μην παραμένει πληγή για την τσέπη των εργαζομένων η Υγεία, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να ανέλθουν στο 20% παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει πολλές χώρες.
  • Πάνω από το 50% του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού που «χαρίζουν» οι πλούσιες χώρες στις αναπτυσσόμενες δε χρησιμοποιείται καθώς είναι ακατάλληλος ή άχρηστος!

Οι ερευνητές του ΠΟΥ προτείνουν μεταξύ άλλων στις κυβερνήσεις «εναλλακτικές» πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, συναλλαγματικών συναλλαγών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Εξυπακούεται πως δεν περνά από το μυαλό των συντακτών της έκθεσης του ΠΟΥ ούτε καν η ιδέα για δωρεάν δημόσια συστήματα Υγείας παντού, όπου οι πολυεθνικές του φαρμάκου δε θα εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, ούτε θα κάνουν έρευνες με μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ