Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Ενταση στις διμερείς σχέσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Απρόσμενα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Κολομβίας και Παναμά, δύο χωρών με εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες μεταξύ τους και κυρίως με τις ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν με αφορμή τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας - DAS, Μαρία ντε Πιλάρ Ουρτάδο.

Η Ουρτάδο, αναμενόταν να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπογκοτά στις 21 Νοέμβρη, για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί όσον αφορά στο ρόλο της στις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, δικαστών, αγωνιστών και άλλων από τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, από την προηγούμενη Δευτέρα, διέφυγε στον Παναμά και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκτός της Ουρτάδο, πολιτικό άσυλο στον Παναμά ζήτησαν επίσης ακόμη έξι πρώην αξιωματούχοι της DAS που και αυτοί διώκονται για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Κολομβίας, Γκέρμαν Βάργκας Γιέρας.

Τη δυσαρέσκεια και την ενόχληση της κυβέρνησης της Κολομβίας για την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι να χορηγήσει άσυλο στην Ουρτάδο εξέφρασε επισήμως η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ανχελα Ολγκίν, στον Παναμέζο ομόλογό της Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη κίνηση δημοσίων σχέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος που πασχίζει να κρατήσει «αποστάσεις» από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε, αν και στην ουσία αποτελεί αναπόσπαστη συνέχειά της. Στον αντίποδα, ο Ρικάρντο Μαρτινέλι δήλωσε, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, «ότι δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε αυτήν τη χορήγηση καθώς πρόκειται για απόφαση ενός κυρίαρχου κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ