Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις των ΗΠΑ για «διάλογο»

ΚΑΪΡΟ - TEΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αν το εποικιστικό μορατόριουμ δεν είναι ολικό, δηλαδή δεν περιλαμβάνει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης, επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν καταθέσει κανένα αίτημα στους Παλαιστινίους και δεν τους έχουν καν ενημερώσει για τις πολυσυζητημένες «εγγυήσεις» τους, τις οποίες ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Κούρτζερ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη επιβράβευση του Ισραήλ για την κάκιστη συμπεριφορά του».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα «παζάρια», κυρίως υπόγεια, ανάμεσα στην ισραηλινή ηγεσία και στην Ουάσιγκτον για το τελικό περιεχόμενο της αμερικανικής προσφοράς που στοχεύει να λειτουργήσει ως δέλεαρ προκειμένου ν' αποδεχτεί το Τελ Αβίβ ένα νέο εποικιστικό μορατόριουμ για τις επόμενες 90 μέρες, έτσι ώστε να υπάρξει «αναθέρμανση» των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει διχασμένη ως προς το θέμα και η μοναδική περίπτωση να διασφαλίσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τις ψήφους που χρειάζεται είναι ν' απόσχει από την ψηφοφορία το θρησκευτικό συγκυβερνών κόμμα «Σας», το οποίο, όμως, ζητά γραπτώς τις «εγγυήσεις» της Ουάσιγκτον, που, με τη σειρά της, δεν τις έχει αποστείλει.

Την ίδια ώρα, χωρίς μεγάλες αντιρρήσεις αναμενόταν να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη παρουσίασή του, αργά χτες βράδυ, νομοσχέδιο που προβλέπει ότι για να υπάρξει ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα συριακά υψώματα Γκολάν, θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (80 στις 120 έδρες) και στη συνέχεια να εγκριθεί και από δημοψήφισμα. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά, πλέον, σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προοπτική απόσυρσης από τα κατεχόμενα Γκολάν (λόγω της σύνθεσης της παρούσας πολιτικής σκηνής και της καλλιεργούμενης διάθεσης της κοινής γνώμης), κάτι που πρακτικά σημαίνει και αποτυχία της οποιασδήποτε απόπειρας ισραηλινο-συριακού διαλόγου, πριν καν αρχίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ