Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι επιτροπές των επιχορηγήσεων

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού οι «ομάδες εργασίας» για τις επιχορηγήσεις μέσω του «Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων», επτά μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση για τη σύστασή του.

Πρόκειται για τριμελείς ομάδες, συμβουλευτικές για θέματα σύγχρονου πολιτισμού (εικαστικά, γράμματα, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, μουσική), με αντικείμενο την αξιολόγηση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν κατά την «πιλοτική» λειτουργία του Μητρώου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΤ.

Τον περασμένο Απρίλη, ο υπουργός, Π. Γερουλάνος, εμφάνισε το «Μητρώο» ως «πρώτο βήμα για διαφάνεια στις επιχορηγήσεις, για να πηγαίνουν τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου όπου πιάνουν τόπο». Ουσιαστικά, είναι μέσο για μεγαλύτερο «πετσόκομμα» της κρατικής χρηματοδότησης στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, ώστε να αφεθεί περισσότερος χώρος στη σχετική «αγορά». Σε αυτό εγγράφεται όποιος καλλιτεχνικός φορέας (εκτός των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟ-Τ) θέλει να ελπίζει σε επιχορήγηση, χωρίς όμως η εγγραφή του στο «Μητρώο» να την εξασφαλίζει. Η τελική κρίση θα είναι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου με τη «συνδρομή» των παραπάνω επιτροπών.

Οι επιτροπές έχουν ως εξής: Βιβλίου: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Χρήστος Χρυσόπουλος, συγγραφέας, Δέσποινα Τσούμα, δικηγόρος, σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων εκδοτικών επιχειρήσεων. Εικαστικών: Ντένης Ζαχαρόπουλος, κριτικός και ιστορικός της τέχνης, Μαρία Παναγίδου, αρχιτέκτων και επιμελήτρια, Πάνος Χαραλάμπους, ζωγράφος και αντιπρύτανης Σχολής Καλών Τεχνών. Μουσικής: Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κουμεντάκης, συνθέτης, Λάμπρος Λιάβας, μουσικολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεάτρου: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθέτης, Ματίνα Καλτάκη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος, Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, υπεύθυνη θεατρικών εκδόσεων. Χορού: Σοφία Σπυράτου, χορεύτρια και χορογράφος, Κυριάκος Κοσμίδης, χορευτής και χορογράφος, Χριστίνα Πολυχρονιάδου, σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτιστικής διαχείρισης. Κινηματογράφου: Μισέλ Δημόπουλος, κριτικός κινηματογράφου και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Αλέξανδρος Παπαηλιού, σκηνοθέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ