Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Οριστικά «εκτός» οι αυτοαπασχολούμενοι

Δόθηκε για διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά τη σύσταση, τους σκοπούς και τη λειτουργία του νέου «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ), που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις με τις οποίες συνόδευσε η κυβέρνηση το νέο αυτό ταμείο, τις μεγαλόστομες διατυπώσεις περί «μόχλευσης κεφαλαίων», περί «ενίσχυσης της ρευστότητας» και άλλα παρόμοια, είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα η προβαλλόμενη και ως «μετεξέλιξη» του Ταμείου Εγγυήσεων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Οπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, μεταξύ των στόχων του ΕΤΕΑΝ είναι «η προώθηση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων, καινοτόμων και δυναμικών επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη», ένα πεδίο, δηλαδή, στο οποίο εκ των προτέρων δε χωράνε τα αδιέξοδα και τα προβλήματα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων. Το ίδιο χαρακτηριστική είναι και η διευκρίνιση ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρονται οι στόχοι του ΕΤΕΑΝ είναι οι «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες όπως αυτές ορίζονται στην ανακοίνωση της ΕΕ 2003/361/ΕΚ», επιχειρήσεις, δηλαδή, τα μεγέθη των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερα από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Προβλέπεται, ακόμη, ότι στόχος του νέου ταμείου είναι «η προώθηση της συνεπένδυσης ή συμμετοχής σε Επενδυτικά Ταμεία, σε Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής ή σε Επενδυτικά σχήματα στα οποία περιλαμβάνονται σχήματα και συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ» με συγκεκριμένους στόχους.

Το ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις ή αντεγγυήσεις για λογαριασμό των επιχειρήσεων, να συμμετέχει ή να συνεπενδύει σε μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής καθώς και σε επενδυτικά ταμεία, σχήματα παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, να συντάσσει μελέτες, έρευνες αγοράς, επιχειρηματικά σχέδια εν είδει υπηρεσιών συμβούλων, να διαχειρίζεται και να υλοποιεί προγράμματα από το ΠΔΕ, τον Προϋπολογισμό, κοινοτικά και διακρατικά, προγράμματα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτικά μέσα και κυρίως επιδότηση επιτοκίων, προμηθειών, άτοκα δάνεια.

Η νομική του μορφή είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό το 1,5 δισ. προέρχεται από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα από το ΤΕΜΠΜΕ, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου περιέρχονται στο ΕΤΕΑΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ