Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Η ολόπλευρη προστασία των ανέργων πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος (φωτ. από κινητοποίηση στο Κερατσίνι)
Η ολόπλευρη προστασία των ανέργων πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος (φωτ. από κινητοποίηση στο Κερατσίνι)
Την ώρα που η κυβέρνηση «κλείδωσε» με την τρόικα το σχέδιο εξολόθρευσης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τους οποίους κατά χιλιάδες θα οδηγήσει στην έξοδο από την εργασία, αυξάνοντας τις στρατιές των ανέργων, την ώρα που δε δίνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τους ανέργους και τα επιδόματά τους, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού φοράει το προσωπείο του καλού Σαμαρείτη και δείχνει δήθεν τη συμπόνια της για τους ανέργους. Ετσι χτες σε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του υφυπουργού Υγείας συζητήθηκε η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, αποφασίστηκε «η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011». Μόνο που οι συγκεκριμένες καλύψεις για τους ανέργους που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επανάληψη αυτών που ήδη ισχύουν. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του συζήτησαν και αποφάσισαν να «σερβίρουν» την ίδια ελλιπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων που ισχύει σήμερα από τον ΟΑΕΔ και εξασφαλίζεται με τις εισφορές των εργαζομένων.

Ετσι η κάλυψη για τους νέους ανέργους μέχρι 29 ετών που ανακοινώθηκε, ήδη παρέχεται, με προϋπόθεση την υποβολή σχετικής αίτησης και εγγραφή στα μητρώα των ανέργων για δύο μήνες.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανέργους άνω των 30 ετών που ήδη εξασφαλίζουν κάλυψη υπό την προϋπόθεση 600 ημερών ασφάλισης και 100 επιπλέον ενσήμων για κάθε έτος μέχρι και το 54ο της ηλικίας τους. Η κάλυψη και των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, που ανακοινώθηκε, πάλι φορτώνεται στις πλάτες των μικρομεσαίων ασφαλισμένων του Ταμείου στους οποίους με το νόμο 3863/2010 επιβλήθηκε ειδική χρηματική επιβάρυνση (5 ευρώ) για το σκοπό αυτό.

Η μόνη μικρή αλλαγή αφορά στους εργαζόμενους - όχι στους ανέργους - που για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη το 2011 απαιτούνται μέσα στο 2010 να έχουν 70 ημέρες ασφάλισης. Ο αριθμός αυτός μειώνεται στα 50 ένσημα. Δηλαδή η κυβέρνηση επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε πριν το σχετικό νόμο Πετραλιά (τα 50 ένσημα) χωρίς βέβαια να καταργεί το νόμο, αφού η ρύθμιση είναι προσωρινή και αφορά μόνο το 2011. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο την έκρηξη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης τα επόμενα χρόνια, μεγάλα τμήματα εργαζομένων και ειδικά υποαπασχολούμενων και περιστασιακά εργαζόμενων θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» και εκτός από το άγχος για την εξασφάλιση του μεροκάματου φορτώνονται και με το άγχος της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ