Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Βομβιστική επίθεση με στόχο σιίτες στο βορρά

ΣΑΝΑ'Α.--

Στόχος βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε η θρησκευτική τελετή αλ Γκάντιρ των σιιτών ενόπλων Χούθι στην επαρχία αλ Τζάουφ, στη βόρεια Υεμένη. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, περισσότεροι από 30. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται ο φύλαρχος Χουσεΐν μπιν Αχμάν μπιν Χάντχμνταν και ο γιος του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Χούθι αποφεύγουν να επιρρίψουν ευθύνες σε κάποια οργάνωση ή στις υεμενίτικες αρχές με τις οποίες βρίσκονται, ούτως ή άλλως, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία, και καλούν «όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές και θρησκευτικές ή πολιτικές ομάδες της χώρας να καταδικάσουν αυτό το απάνθρωπο έγκλημα». Και είναι γεγονός ότι ουδείς μπορεί, μετά βεβαιότητας, να υποθέσει ποιος κρύβεται πίσω από το νέο αυτό αιματοκύλισμα.

Στη βόρεια Υεμένη, επικρατεί από το Φεβρουάριο του 2010 μια εξαιρετικά εύθραυστη ηρεμία μετά την επίτευξη κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στους σιίτες ενόπλους Χούθι και τον υεμενίτικο στρατό, με την οποία έληξαν οι πολύχρονες μεταξύ τους συγκρούσεις. Οι Χούθι, όμως, τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και της «αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου», που δρα στην Υεμένη, η οποία τους κατηγόρησε ότι εντόπισαν, συνέλαβαν και παρέδωσαν στις αρχές δύο καταζητούμενα μέλη της. Τέλος, δε θα πρέπει ν' αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας διαμάχης μεταξύ φυλών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, κύριος στόχος ήταν ο φύλαρχος Χάντχμνταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ