Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο για δεύτερη φορά πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, αχυράνθρωπος της ιμπεριαλιστικής κατοχής, που εκλέχτηκε σε μια εκλογική διαδικασία, υπό την προστασία των ΝΑΤΟικών όπλων. Ο Μάλικι εξαφάλισε την υποστήριξη του σιίτη, Μουκτάντα Σάντρ και των υπόλοιπων σιιτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Ν. Μάλικι έχει 30 μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το «Κοινοβούλιο». Το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα που εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα οκτάμηνες διαβουλεύσεις και πολιτικό αδιέξοδο, οι οποίες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στις 11 Νοέμβρη.

Ο Ν. Μάλικι ζήτησε από τις πολιτικές ομάδες να παρουσιάσουν υποψήφιους για το υπουργικό συμβούλιο οι οποίοι να είναι «έμπειροι, πιστοί και έγκριτοι», ισχυριζόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την «ανοικοδόμηση και την παροχή υπηρεσιών».

Η εντολή στο Μάλικι για δημιουργία κυβέρνησης χαρακτηρίζεται προϊόν συμβιβασμού σε μία προσπάθεια να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ