Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι φοιτητές

Και χτες οι Βρετανοί φοιτητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις
Και χτες οι Βρετανοί φοιτητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το επόμενο ραντεβού των φοιτητών είναι η 30ή Νοέμβρη όπου στον απόηχο της πανεθνικής ημέρας δράσης της Τετάρτης αποφασίστηκε ως επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία που θα φτάσουν το 40%, αλλά και στην κατάργηση του πλαφόν στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων που θα σημάνει ακόμη και τον τριπλασιασμό τους και ενδεχομένως θα φτάσουν στις 9.000 λίρες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καθιστικές διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη, στο Εδιμβούργο και στο Κάρντιφ, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι της «συντονιστικής επιτροπής για την αντίσταση» κάλεσαν φοιτητές, μαθητές αλλά και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη κατά των δρακόντειων μέτρων λιτότητας και τις πρωτοφανείς περικοπές.

Την Τετάρτη, στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις συμμετείχαν περίπου 130.000 φοιτητές, αλλά και μαθητές ηλικίας ακόμη 13 και 14 ετών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Δεν είναι λίγοι αναλυτές που συγκρίνουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών με τις ανάλογες του 1968 και παρά την εναγώνια προσπάθεια των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ να παρουσιάσουν τις διαδηλώσεις ως «υποτονικές» ή ότι συμμετείχαν μόλις 10.000 στο Λονδίνο ή να προβάλουν τα πολύ μεμονωμένα σχεδόν ανύπαρκτα επεισόδια, συνοδεύοντάς τα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Μάικλ Γκόουβ, που ζήτησε από τα ΜΜΕ να «μην παρέχουν το οξυγόνο της δημοσιότητας» σε αυτή τη βίαιη μειοψηφία, μία φράση που θυμίζει τις δηλώσεις της «σιδηράς κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ, τη δεκαετία του '80.

Κινητοποιήσεις στην Ιταλία ενάντια στις περικοπές

Για δεύτερη ημέρα συνέχισαν και χτες οι φοιτητές τις κινητοποιήσεις τους στην Ιταλία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού. Χτες, φοιτητές κατέλαβαν τον Πύργο της Πίζας στην Τοσκάνη της Κεντρικής Ιταλίας αναρτώντας πανό με το σύνθημα «Οχι στη μεταρρύθμιση», ενώ πραγματοποιήθηκε κατάληψη και στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Φλωρεντία, τη Γένοβα, το Μιλάνο, το Τορίνο και το Παλέρμο, όπου οι φοιτητές κατέλαβαν επί ώρες τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και το λιμάνι.

Στη Ρώμη οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν ως συνέπεια την περικοπή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Παιδείας την πενταετία 2009-2013, καθώς και τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τη σύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρηματικούς κύκλους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ