Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Υπερασπιστής των μουσουλμάνων» ο Ερντογάν

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ως υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου, εμφανίστηκε στο Λίβανο, έναντι του Ισραήλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα από την Τετάρτη, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της αύξησης και εδραίωσης της επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, με στόχο η Αγκυρα να καταστεί μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, ο Ρ. Ερντογάν, εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά μύδρους κατά της ισραηλινής πολιτικής που στοχοποιούν τόσο το Λίβανο, όσο και τους Παλαιστίνιους. Κατά την επίσκεψή του αξιοποίησε ιδιαίτερα και τη στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, που όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, χωρίς να τάσσεται ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα, κατάφερε να «μη στοχοποιεί» τις χώρες του αραβικού κόσμου...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του δε θα μείνει απαθής εάν το Ισραήλ επιχειρήσει μία νέα επίθεση εναντίον του Λιβάνου, αλλά ούτε και αν συνεχίζει τη δολοφονική πολιτική στην περιοχή της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα θα «υποστηρίξει το δίκαιο με όλα τα μέσα που διαθέτει». Παράλληλα, κάλεσε το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε ειρηνική επίλυση των διαφόρων ζητημάτων, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο το Ισραήλ, όσο και η περιοχή.

Το Ρ. Ερντογάν υποδέχτηκε την Τετάρτη στη Βηρυτό ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ενώ Αγκυρα και Βηρυτός υπέγραψαν πολιτική δήλωση προκειμένου να ιδρυθεί ένα διακυβερνητικό συμβούλιο υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Στόχος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, σε υψηλότερο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ