Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εγκατάλειψη του δόγματος της εθνικής άμυνας

Το νέο αμυντικό δόγμα υποκαθιστά το δόγμα της προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, με το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της «νέας τάξης» και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης

Ηπολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προέβη και επίσημα στην εξαγγελία της εγκατάλειψης του δόγματος της εθνικής άμυνας και την υποκατάστασή του από το δόγμα της υπεράσπισης της ασφάλειας της νέας τάξης, το δόγμα που υπαγορεύει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Αυτό έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου, με θέμα «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά στον 21ο αιώνα», που διοργάνωσε το ίδιο υπουργείο στις 16-17 Νοέμβρη 2000 στο Καβούρι. Η νέα αυτή στρατηγική διατυπώνεται με το νεφελώδη τίτλο Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση.

Πρόκειται για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, βέβαια, έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά αναμένεται να αποκτήσει ταχύτερους ρυθμούς και να αγγίξει το σκληρό πυρήνα της υπάρχουσας αμυντικής στρατηγικής. Το σχέδιο Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης, που έχει ορίζοντα δεκαπενταετίας, προβλέπει το διπλασιασμό της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση της διακλαδικότητας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων, τη μείωση του αριθμού των μονάδων και τη γενικευμένη εισαγωγή της Πληροφορικής. Αναμένεται δε στις αρχές του 2001 να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

«Με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, στην εισήγησή του, θέλουμε να απαντήσουμε στις σύγχρονες πιέσεις άμυνας και ασφάλειας, που υπάρχουν σε διεθνές, σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο. Αρα, λοιπόν, πρώτος μας στόχος είναι η απάντηση στις πιέσεις ασφάλειας σ' αυτά τα τρία επίπεδα: Εθνικά, περιφερειακά και διεθνή». Επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης, είπε: «Είναι γνωστό ότι και σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχει προωθηθεί ήδη σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Ομως, θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε οι πρώτοι, αλλά είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη, που έχουν εισέλθει σε μια πορεία υλοποίησης αυτής της εκσυγχρονιστικής και ενδυναμωτικής διαδικασίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός μας, μέσα σε αυτή την έγκαιρη προσπάθεια εφαρμογής της Στρατηγικής Αμυντικής Αναθεώρησης, είναι, όπως στον οικονομικό τομέα, να εξασφαλίσουμε μία θέση στο σκληρό πυρήνα των διεργασιών για τη συγκρότηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε συχνές αναφορές στην «παγκοσμιοποίηση». «Η παγκοσμιοποίηση βέβαια, είπε, έχει ως καταλυτικό αποτέλεσμα την αναδιάταξη στις ισορροπίες δυνάμεων, την αναπροσαρμογή της αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας ασφάλειας». Για να επισημάνει: «Η αρχή της αλληλεξάρτησης, που προκύπτει μέσα από την παγκοσμιοποίηση, εκφράζεται από το ότι η ασφάλεια της παγκοσμιοποίησης εξαρτάται πάντα από τη στρατιωτική δύναμη, που όμως εκδηλώνεται και αναπτύσσεται σε εδαφικό επίπεδο. Η εθνική αμυντική πολιτική θέλει να εναρμονίσει τις εθνικές επιδιώξεις της ασφάλειας, με εκείνες που προωθούνται σε υπερεθνικούς αμυντικούς θεσμούς, που εξυπηρετούν ανάγκες συλλογικής ασφάλειας, είτε σε περιφερειακό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως κάνει το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός χαρακτήρας του νέου δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η παραπέρα προσαρμογή τους στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και η ολοκληρωτική πρόσδεσή τους στο άρμα των νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Χαρακτηριστικό του νέου δόγματος είναι ότι αποβλέπει σε εκτός συνόρων αποστολές. Για το σκοπό αυτό, γίνεται και η απαιτούμενη προσαρμογή, τόσο της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και των εξοπλισμών τους. Στη λογική αυτή, εντάσσεται και η δημιουργία μισθοφορικού στρατού, ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος να πειθαρχεί σε εντολές για αποστολές και επεμβάσεις, εκτός, αλλά και εντός συνόρων, με καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ