Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα

Αποσπασματικά μέτρα, χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που δε δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Παράλληλα, έκανε λόγο για υποκινούμενο σχέδιο αναταραχής στις φυλακές και προσπάθειες παρεμπόδισης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε κάποια μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων, η πραγματοποίηση των οποίων εναποτίθεται όμως σε μελλοντικές συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς, νοσοκομεία και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ κ.λπ. που θα προσφέρουν κυρίως ιατρικές υπηρεσίες στους κρατουμένους σε εθελοντική βάση. Παράλληλα, προανήγγειλε κοινές δράσεις με την εκκλησία και τον επιχειρηματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης «το σχέδιο αναταραχής εκπονήθηκε από ορισμένους κρατούμενους που θέλουν τα πράγματα στο σωφρονιστικό σύστημα να μείνουν στάσιμα και ακίνητα, ενοχλούνται να βλέπουν μια ηγεσία να τους προσπερνά και αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης».

Επίσης συνδέοντας τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων με τα μέτρα του υπουργείου του, δήλωσε: «Για φανταστείτε να έχουμε εξέγερση μέσα στις φυλακές και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης και ελάφρυνση των ποινών». Επίσης, μίλησε για επίσημες ανακοινώσεις και κινήσεις που διακινούν υλικό καλώντας τους κρατούμενους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, οι φυλακές αυτή την περίοδο θυμίζουν καζάνι που βράζει. Συγκεκριμένα χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, σε 12 από τις 33 φυλακές της χώρας έγινε αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο. Πάντως, οι κινητοποιήσεις διευρύνονται και η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ξεκίνησαν χτες αποχή συσσιτίου σε 21 από τις 33 φυλακές της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ