Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ. 3

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΑΗ, φλογερού ΕΠΟΝίτη, κομμουνιστή, αξιωματικού του ΔΣΕ από την Κομοτηνή, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Του ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗ, στελέχους της ΕΠΟΝ και αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στα βουνά της Ροδόπης. Και του ΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, από τη Νέα Σάντα Ροδόπης, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε στις 21 Φλεβάρη 1973 στο Βουκουρέστι, χωρίς να πραγματοποιηθεί ο μεγάλος πόθος του να επιστρέψει στην πατρίδα, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών συμπατριωτών μου, που δώσανε τη ζωή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, προσφέρω στην ΚΟ Κομοτηνής 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.

Αθηνά Καλούδη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ, ναυτικού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά του Δήμητρα

Η κόρη και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 4 Γενάρη κλείνουν 14 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο σύντροφός της στη ζωή Γιώργος Καπετάνος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 3 Σεπτέμβρη 1995, αφού αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα για την υπόθεση του σοσιαλισμού, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και δίκαιο, τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», προσφέρω 20.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

Προσφέρω ακόμη 3.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από τρομοκράτες το 1950 στο χωριό του Σωτηρίτσα Αγιάς και του αδελφού μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΙΖΑΚΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στα 17 χρόνια του στη διάρκεια του εμφυλίου.

Βασιλική Μπαντρά

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 19 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ, από τη Χώρα Μεσσηνίας.

Στη μνήμη του η κόρη του Χριστίνα προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Αιγάλεω για το 16ο Συνέδριο.

* * *

Στη μνήμη του φίλου ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο Κώστας Γεωργίου ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ. Σεμνός και ακούραστος, από τη θέση αυτή διέθεσε όλες τις δυνάμεις του ως το τέλος της ζωής του.

Γιώργος Κυζιρίδης

* * *

Φωτ. 2

- Σε ένα φονικό αυτοκινητικό ατύχημα, στις 29 Δεκέμβρη 1989, χάθηκε πρόωρα και ανεπάντεχα στα 38 της χρόνια, η ακριβή μας κόρη και αδελφή, η ΗΛΕΚΤΡΑ Δ. ΑΡΧΟΝΤΗ, η οποία γεννήθηκε στην Τασκένδη, μητέρα τριών χαριτωμένων αγοριών, δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, αρχιτέκτονας, και άφησε βαρύ πόνο σε όλους εμάς και ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της Καρδίτσας, στην οποία η προσφορά της ήταν σημαντική και αξέχαστη.

- Δυο χρόνια πριν, στις 7 Απρίλη, χτυπημένη από την επάρατη αρρώστια, στα 75 της χρόνια έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ.ΜΑΚΡΗ, το γένος Κουτσούμπα, από τον Κέδρο Καρδίτσας, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ.

- Το Νοέμβρη του 1949, στο Μεζούρλο της Λάρισας, δολοφονήθηκε, με άλλους τρεις συγχωριανούς μας από τη Νεράιδα Ευρυτανίας, ο αδελφός μας ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, 21 χρόνων παλικάρι.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μάρθα, Κώστας Μακρής

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΥΚΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ε.Υ. Βοτανικού στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 21 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΘΑΙΟΥ, κομμουνιστής από τα εφηβικά χρόνια του. Επαιρνε μέρος σε όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς αγώνες για μια Ελλάδα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τιμώντας τη μνήμη του η σύζυγός του Δέσποινα Ματθαίου προσφέρει για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 10.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και πρόοδο ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΑ. Εφηβος οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε τους κατακτητές από τις ανταρτοΕΠΟΝίτικες ομάδες του ΕΛΑΣ.

Μετά τον εμφύλιο, συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές της ΕΔΑ και από τη μεταπολίτευση, πέρασε στο ΚΚΕ.

Σε όλη τη ζωή του στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ευανθία, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεύκων Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΤΑΘΗ και ΖΩΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στη μνήμη της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας.

Δέσποινα, Φιλιώ, Κούλα και Νίκος

* * *

ΦΩΤ.

Στις 28 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Αμπελικό Καρδίτσας το 1926. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και αργότερα στη Ρουμανία, ως το 1991, που επέστρεψε στην πατρίδα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βασιλική, ο γιος του Δημήτρης και η νύφη του Αντιγόνη προσφέρουν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΟΛΙΑ ΝΙΚΗΤΙΔΗ (Αεροπόρου), καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από τη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, οι οποίοι σκοτώθηκαν πολεμώντας για μια ελεύθερη και σοσιαλιστική Ελλάδα, προσφέρω για το 16ο Συνέδριο 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 25.000 δρχ. στην ΚΟ των ΜΜΕ.

Η γυναίκα του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΣΑΛΑ από την Ηλιοκώμη Σερρών και για τη γιορτή του, καθώς και στη μνήμη της ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΥ, από τη Ραχώνη της Θάσου, η Αναστασία Κότσαλα και τα παιδιά της Γιώργος και Σωτήρης προσφέρουν για το 16ο Συνέδριο 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ, Μακρονησιώτη και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, αντιστασιακού, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης για το 16ο Συνέδριο.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά Ιωαννίνων πρόσφεραν: Η Χριστοδούλα Παπακώστα 20.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ και ο Γιάννης Δήμου από τη Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων 10.000 δρχ. στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Λαυράκι), ο οποίος έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού, πολεμώντας τους κατακτητές ως μέλος της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ στο Τάγμα Θανάτου, και σκοτώθηκε το 1944. Καθώς και στη μνήμη των αδελφών μας ΗΛΙΑ και ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ανταρτών του ΕΛΑΣ και αξιωματικών του ΔΣΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αμαλιάπολης Μαγνησίας, 15.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Φωφώ - Μήτσος Κοντογιάννη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ που σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά, η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Σύντροφοι. Ας βοηθήσουμε όλοι το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι ιστορική ανάγκη, για να μπορεί να ανταποκριθεί στην εποχή μας, που τόσα βάσανα έχουν συσσωρευτεί στον κόσμο και στη βασανισμένη πατρίδα μας.

Το 16ο Συνέδριο ας γίνει ο φωτεινός φάρος, που θα εμπνέει, θα ξεσηκώνει τους αδικημένους, εκείνους που δεν μπορούν ν' ακουμπούν κάπου, να ελπίζουν.

Κομμουνιστικό Κόμμα το λένε. Αντί για περγαμηνές και δόξες έχει τις διώξεις, εκτελέσεις, φυλακίσεις κλπ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρω 200.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, μέσω της ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής Αττικής.

Θα ήθελα να μνημονεύσω με την ευκαιρία, τους παρακάτω: Τον αδελφό μου ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ, που εκτελέστηκε σαν σήμερα 13 Δεκέμβρη 1943 από τους ναζί Γερμανούς, τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΥΗ, που εκτελέστηκε το 1944 στην Καισαριανή, Ακροναυπλιώτη, από Κρέσταινα Ηλείας και οι δύο. Τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΕΦΕΡΗ, βετεράνο του Κόμματος, τη γυναίκα μου ΕΛΕΝΗ το γένος Σχίζα, από Ράχες Ικαρίας και τον αδελφό της ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΧΙΖΑ, ο οποίος ήταν γραμματέας του ΚΚΕ στις Ράχες και τον αγαπημένο μας σύντροφο της Αντίστασης και του ΔΣΕ ΦΑΝΗ ΚΟΡΕΛΗ, που «χάθηκε» πρόσφατα.

Ο σύντροφος Μιχάλης Παπαπολυχρονίου (Μάκης)

Κρέσταινα Ηλείας που βρισκόμουν στις 13 Δεκέμβρη 2000

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 18 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστού στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ο πόνος και η θλίψη που νιώσαμε με το θάνατό του, παραμένουν ακόμα νωπά.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αγωνίστριας μάνας μου ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΪΝΑ, από το Λιτόχωρο Πιερίας, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Στέλλα Συμεωνίδου

  • Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Λάζαρου Συμεωνίδη, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ, ο οποίος πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή, προσφέρουμε 10.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης.

Η αδελφή του Κούλα Συμεωνίδου - Κυμιατζή

Ο γαμπρός του Παναγιώτης Κυμιατζής

* **

Φωτ.

Στη μνήμη του κομμουνιστή αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ (φωτογραφία), του πατέρα μου ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ και του θείου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που σκοτώθηκαν και οι δύο το 1922 στη Σμύρνη. Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΟΥΡΑΛΗ, καθώς και στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΓΙΩΝΗ από τα Σέρβια, προέδρου του Παραρτήματος Σερβίων της ΠΕΑΕΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ, τον μοναδικό εκφραστή και υποστηριχτή των συμφερόντων του λαού, 150.000 δρχ., μέσω της Αχτίδας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού για τη μεγαλύτερη επιτυχία και υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου.

Δέσποινα Ιωακείμ

* * *

Φωτ. 2

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1953 στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Το 1977 επέστρεψε στην πατρίδα με τους γονείς του. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάστηκε σε διάφορες οικοδομικές εργασίες. Το 1983 το καλοκαίρι, σε μια βουτιά στη θάλασσα έσπασε τη σπονδυλική στήλη του και έμεινε 17 χρόνια καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Πέθανε στις 14 Νοέμβρη 2000 και κηδεύτηκε στο χωριό του Αϊδωνοχώρι Βοΐου.

Στη μνήμη του γιου της Σταύρου και του συζύγου της ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, που πέθανε πριν από 8 χρόνια, η Ευδοκία Βασιλοπούλου πρόσφερε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας.

* * *

Φωτ.

Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ Αναστ. ΜΕΓΑΛΩΜΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1926 στη Λάφυσα Δράμας. Στα 17 χρόνια του οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το 1947 εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη.

Πέθανε στις 30 Νοέμβρη 2000 πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στη σορό του η ΚΟΒ Ιωνίας Θεσσαλονίκης πρόσφερε 40.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΤΣΙΟΥΚΑ, μέλους του ΚΚΕ, στη μνήμη του η ΚΟΒ Ξυλοπάροικου, της οποίας ήταν μέλος, πρόσφερε 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-11-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-10-19 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝHΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-10-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-10-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-09-28 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ