Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παζάρι» με τους ισραηλινούς εποικισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στο Ισραήλ «γραπτές εγγυήσεις» εάν αυτό συμβάλλει στην επανέναρξη των «ειρηνευτικών» συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουλεϊ, προκαλώντας την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως εάν γίνει αποδέκτης τέτοιας πρότασης τότε αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του θα υποστήριζαν τα σχέδια για προσωρινή ανάσχεση της οικοδόμησης νέων εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ απέδωσε τα εμπόδια στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το μεσανατολικό στην ενασχόληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις διαρροές απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks και την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και όχι στην εμμονή της κυβέρνησής του για συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη. Ωστόσο, βουλευτές - μέλη των επιτροπών Ξένων Υποθέσεων και Αμυνας της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) αντέκρουσαν τη θέση του υπουργού Αμυνας αποδίδοντας την αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε αποτυχία της ισραηλινής διπλωματίας...

Πέρα από την «καθήλωση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το μεσανατολικό, ανώνυμοι Ισραηλινοί διπλωμάτες ανέφεραν χτες πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενδιαφέρεται για την ανάγκη της «πολύ σημαντικής» (όπως είπαν) βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται στο ναδίρ μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή κατά στολίσκου της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα» τον περασμένο Μάη. Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως διαβλέπουν ευκαιρία για βελτίωση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων, μετά την απόφαση της Αγκυρας να αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Καρμέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ