Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Προϋπολογισμός φτώχειας για το λαό

Συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του κεφαλαίου είναι ο προϋπολογισμός του 2011 τόνισε χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ στην προσπάθειά του να τον υπερασπιστεί ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι είναι αναγκαίος και έχει διπλό ρόλο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος προς τους επιχειρηματίες.

«Ο προϋπολογισμός είναι δομημένος με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά η Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι «λεηλατεί πιο σκληρά, πιο κυνικά τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, δεν μπορεί να ικανοποιήσεις βασικές λαϊκές ανάγκες».

Ενδεικτική - όπως είπε - για τα παραπάνω είναι η κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «από το σύνολο των 120,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο Τακτικός Προϋπολογισμός, το 54,4% θα πάνε κατευθείαν στους άρπαγες των τραπεζών, που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ακόμα 2,5% προορίζεται για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων με τη μορφή της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, για απαλλοτριώσεις που ευνοούν κατασκευαστικές εταιρείες, για το NATO και για το αποθεματικό που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα να βάλει στον προϋπολογισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι τα κονδύλια που τον αφορούν «είναι μειωμένα για δεύτερη χρονιά. Μεγάλο μέρος αφορά τις ενισχύσεις από την ΕΕ, που και αυτές κάθε χρόνο μειώνονται και σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές και την αύξηση του κόστους παραγωγής, το σίγουρο είναι ότι και με την κοινή αγροτική πολιτική, θα ενταθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και σε αυτόν τον τομέα, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 47,5%. Ετσι λοιπόν είναι υποκριτικές οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του κόστους παραγωγής. Μειώσεις έχουμε και στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ, που για τον τελευταίο δείχνει ότι πάει σε ιδιωτικοποίηση».

Επίσης, η Δ. Μανωλάκου είπε ότι «μόλις το 15,5% των κρατικών δαπανών, είναι για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για τη λειτουργία των κλάδων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, συγκοινωνιών, και να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «οι δαπάνες μισθοδοσίας και συντάξεων του 2011 μειώθηκαν κατά 22,3%. Και αφορούν μόλις το 8,7% του ΑΕΠ της χώρας». Συγκεκριμένα, «οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και με τη μείωση στη μισθοδοσία φτάνουν στο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μείωση 17% υπάρχει και στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, αλλά και στα άλλα, δεν αναφέρεται η εσωτερική κατανομή των κονδυλίων». Ειδικά για το χώρο της Παιδείας σημείωσε πως «το ποσοστό είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ και μειωμένες οι δαπάνες κατά 21,9% σε σχέση με το 2010», ενώ «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μειωμένο κατά 50,6%. Εχουμε μείωση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των πρόσθετων και μεταβιβαζόμενων δαπανών κατά 50%. Είναι δαπάνες που αφορούν τις λειτουργίες των σχολείων, που ήδη πέρασαν από "φωτιά και σίδερο" το 2010 και η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική στη λειτουργία, και τις υποδομές». Τέλος, για την έρευνα η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως «έχουμε μείωση των κονδυλίων κατά 16,5 εκατομμύρια ευρώ που θα αποτυπωθούν στους προϋπολογισμούς των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, προκειμένου η ερευνητική δουλειά να μπει στην άμεση εποπτεία και στόχευση των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι «για να μειωθεί το έλλειμμα από 36 δισεκατομμύρια σε 7 δισεκατομμύρια απαιτούνται 4 χρόνια», σημειώνοντας ότι «αν υπήρχε το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής ή όχι η χώρα θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση των ελλειμμάτων». Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε 17 δισεκατομμύρια, προσθέτοντας ότι παράλληλα «θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ