Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ζητούν ενισχύσεις και για «αποδοτικά κτίρια»

Απόλυτα εναρμονισμένος με τις ...τάσεις της εποχής, ο ΣΕΒ έσπευσε να συνδράμει τη δημαγωγία για την «πράσινη ανάπτυξη» με ένα «συμπόσιο» με θέμα «Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια: Πρόκληση και Ευκαιρία για Βιώσιμη Ανάπτυξη», όπου το βασικό μήνυμα ήταν η ανάγκη προώθησης «σημαντικών αναπτυξιακών λύσεων», παρά την κρίση, στην κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Με λίγα λόγια, ζητήθηκε η διοχέτευση δημόσιων πόρων, σε συνδυασμό με την προώθηση «φιλικής» νομοθεσίας, στους «πράσινους» μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πίσω από την «πράσινη ανάπτυξη» που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο, κρύβεται μια απλή στόχευση: να ανοίξει ένας νέος κύκλος υπερκερδοφορίας για μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων που σε αυτήν τη φάση επεξεργάζονται και πουλάνε τα «πράσινα» προϊόντα και υπηρεσίες. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το απαραίτητο πρόσχημα για τη νέα οικονομική δραστηριότητα, που παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Ενδεικτικός για τα μεγέθη που σχετίζονται μόνο με τον κτιριακό τομέα, ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, στην ομιλία του στο συμπόσιο: «Σε διεθνές επίπεδο, ο τομέας των κτιρίων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς. Ο κύκλος εργασιών του αγγίζει τα 3.000 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας οικονομίας. Περίπου το 30% των εργασιών πραγματοποιείται στην Ευρώπη και το 22% στις ΗΠΑ. Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 50% των παγκοσμίων επενδύσεων. Ο κλάδος χρησιμοποιεί περισσότερους από 110 εκατομμύρια εργαζομένους και αντιπροσωπεύει το 7% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και 28% της παγκόσμιας βιομηχανικής εργασίας».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά προγράμματα που έρχονται να στηρίξουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους «πράσινους» επιχειρηματίες, ενώ έκανε αναφορά και στο 1,5 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται σε «ενεργειακή ένδεια», κατοικώντας και σε ακατάλληλες κατοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ