Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Απεργία δημοσίων υπαλλήλων

ΠΡΑΓΑ.--

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία στην Τσεχία, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, που προβάλλει ως πρόσχημα την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 2,9% το 2013. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν, τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα παρέμειναν κλειστά, όπως και η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Κρατική Οπερα και το Κρατικό Θέατρο. Σειρά διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Τσεχίας, στις οποίες πήραν μέρος και αστυνομικοί και πυροσβέστες και ανακοίνωσαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις για τις 15 Δεκέμβρη.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα μέτρα είναι απαραίτητα και πως τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που κινδυνεύει να «αποσταθεροποιήσει την οικονομία και τη χώρα». Ως «μια απόλυτη αναγκαιότητα» χαρακτήρισε τις μειώσεις δαπανών ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους.

Πάντως, τα εργατικά συνδικάτα, κάτω από την πίεση της βάσης προειδοποιούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και μια γενική απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για απόσυρση των μέτρων λιτότητας, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν και μείωση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ