Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο

Προχωρά η διαδικασία υλοποίησης των ΣΔΙΤ με τον ΟΣΚ σε ρόλο μεσάζοντα

Μία τεράστια κερδοφόρα αγορά ανοίγει για το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο και στην Ελλάδα με την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου του πρώτου έργου ΣΔΙΤ του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ για κατασκευή 14 σχολικών μονάδων στην Αττική που θα στεγάσουν 3.590 μαθητές. Σύμφωνα με την ...πανηγυρική σχεδόν ανακοίνωση του ΟΣΚ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 75,75 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά του προσωρινού αναδόχου είναι 63.231.985,28 ευρώ. Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης ανακηρύχθηκε η ένωση εταιρειών ΑΤΕΣΕ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΣΚ, ο ανάδοχος του έργου είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση της μελέτης, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, την υλοποίηση της κατασκευής και την τεχνική διαχείριση για 25 χρόνια των σχολικών μονάδων, οπότε μάλλον θα έχει ...ξεχαστεί ότι τα σχολεία είναι δημόσια. Πέραν όλων των άλλων, δημιουργείται προβληματισμός για το κατά πόσο ο ανάδοχος θα παρεμβαίνει στη ζωή του σχολείου, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών κλπ.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε είναι ο πρώτος για τον οποίο ανακηρύσσεται προσωρινός «Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης από την ΟΣΚ ΑΕ», κάτι που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΣΚ. Ο Οργανισμός επικαλείται τη διεθνή εμπειρία για να πείσει ότι οι ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν θετικά αποτελέσματα και δεν παραλείπει να σημειώσει στην ανακοίνωσή του ότι «τα έργα που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ ενισχύουν τον κλάδο των κατασκευών στην παρούσα οικονομική συγκυρία». Γιατί πραγματικός ωφελημένος θα είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Μέσα στην επόμενη τριετία ετοιμάζονται τρία ακόμα έργα ΣΔΙΤ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα χτύπημα στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, που για να ικανοποιηθούν, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, με έναν κρατικό οργανισμό που θα αναλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή και συντήρηση των σχολείων, με γενναία χρηματοδότηση, με επαρκές επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που θα έχει μόνιμη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ