Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ευαγγέλιο» τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου

Πανέτοιμη να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια που υλοποιούν τις διαρθρωτικές ανατροπές

Αποφασισμένη να στηρίξει το σύνολο των αντιδραστικών διαρθρωτικών ανατροπών, που κατεδαφίζουν τη ζωή του λαού και έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες από κυβέρνηση και τρόικα, είναι η ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζοντας παράλληλα την κάλπικη αντίθεση στο μνημόνιο.

Η στήριξη της ΝΔ θα εκφραστεί τόσο με την ψήφιση των δεκάδων νομοσχεδίων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός και εκτός μνημονίου, όσο και με την προπαγάνδα υπέρ «αναπτυξιακών» μέτρων, δηλαδή υπέρ γενναίων φιλομονοπωλιακών μέτρων. Την ίδια στιγμή, για λόγους δημαγωγίας και διάσωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, θα συνεχίσει τη ρητορική κατά του μνημονίου, κυρίως για να νομιμοποιήσει ως «εναλλακτική λύση» πιο προωθημένες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Ηδη, η ηγεσία της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα ψηφίσει στη Βουλή τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, με αιχμή το νομοσχέδιο για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, τις ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, κ.ά.

«Πράγματι σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα θα πρέπει σε διαβούλευση με τους εργαζομένους να δούμε πώς μπορούν να εξασφαλιστούν και οι θέσεις απασχόλησης, βεβαίως εκεί με ένα κόστος για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, επαναβεβαιώνοντας τη συναίνεση του κόμματός του στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ενίσχυση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Η μόνη, υποκριτική, επιφύλαξη που διατυπώνει είναι ότι «δεν μπορεί να γίνει οριζόντια εφαρμογή» των αντεργατικών διατάξεων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα του μνημονίου είναι δεδομένα» στην πρόταση της ΝΔ, που ταυτόχρονα εμπλουτίζει το μείγμα του μνημονίου με «μέτρα τόνωσης της αγοράς» τα οποία, όπως είπε, «ζητάει και ο ίδιος ο Στρος - Καν».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ι. Βρούτσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει και τις ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού, δηλαδή και στη μείωση του κράτους και στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην περιστολή των δαπανών που μπορεί να αγγίζει και τις μισθολογικές απολαβές».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Ρηγίλλης επιχειρεί να ανασκευάσει την εικόνα περί αμηχανίας και ψυχρού κλίματος που δήθεν επικράτησε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ντ. Στρος - Καν. Τα στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν στη συνάντηση διαβεβαίωναν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ άκουσε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ασκώντας κριτική στα στελέχη της τρόικας ότι δεν είχαν μεταφέρει τα όσα τους είχε πει ο Αντ. Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε τους προηγούμενες μήνες μαζί τους.

«Ο Στρος - Καν πήρε μηνύματα που δεν είμαι βέβαιος αν πάντα η τρόικα τα δίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς του υπέδειξε πού είναι οι αποκλίσεις, του απέδειξε γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει όπως είναι έτσι και του ανέδειξε τα συγκεκριμένα αδιέξοδα κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη». Τις ίδιες προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο Αντ. Σαμαράς σε γεύμα που θα παραθέσει στον επίτροπο Ο. Ρεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέσω τρόικας πιέζει για αντιλαϊκή κλιμάκωση (2011-12-15 00:00:00.0)
Επιπλέον μέτρα πίσω από τις αντιμνημονιακές μάσκες (2011-05-03 00:00:00.0)
Διαπιστώσεις και ψευτοαντιπολίτευση (2011-03-19 00:00:00.0)
Πιέζει για επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων (2011-01-27 00:00:00.0)
Αρωγός σε βιομήχανους και κυβέρνηση (2010-12-03 00:00:00.0)
Πλάτες στις αντεργατικές ανατροπές (2010-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ