Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέα βάρη στις πλάτες του λαού

Ο πιτσιρικάς συμμετείχε χτες στη διαμαρτυρία γυναικών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που μειώνει και την άδεια μητρότητας
Ο πιτσιρικάς συμμετείχε χτες στη διαμαρτυρία γυναικών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που μειώνει και την άδεια μητρότητας
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε την Τρίτη τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που επεκτείνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες μέχρι το 2030. Συνολικά 172 βουλευτές ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα ήδη εγκεκριμένα μέτρα λιτότητας για μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, 15% στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση φορολογικών συντελεστών, κ.ά. Πρόκειται για προαποφασισμένα μέτρα που έχουν λάβει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, χτες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την πληρωμένη άδεια μητρότητας από 2 σε 1 χρόνο καθώς και τα επιδόματα που απορρέουν από αυτήν, ξεκινώντας από την 1η Γενάρη. Σε μια αυθόρμητη ενέργεια, εκατοντάδες γυναίκες με τα παιδιά τους πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Τέλος, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 κατατέθηκε την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, στο οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπονται περισσότερες δαπάνες στα υπουργεία Γεωργίας, Οικονομίας, Εργασίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Προεδρίας. Περικόπτονται ωστόσο οι δαπάνες για τις περιφέρειες και για κοινωνικές υπηρεσίες, «παγώνουν» οι συντάξεις, ενώ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 740 ron (περίπου 172 ευρώ) θα πληρώνουν εισφορά 5,5% για την Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ