Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
«Πόλεμος» χαρακωμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΪ.--

Οι «αποκαλύψεις», δηλαδή η δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους Αμερικανούς πρεσβευτές και αξιωματούχους ανά την υφήλιο πλέον έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο. Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ που παραμένει φυλακισμένος στη βρετανική πρωτεύουσα μετά το ένταλμα σύλληψης και έκδοσης των σουηδικών αρχών (κατηγορούμενος για σεξουαλικά εγκλήματα) είναι το επίκεντρο του «ιδιότυπου πολέμου» που έχει ξεσπάσει μεταξύ «διαφαινόμενων» κέντρων εξουσίας στις ΗΠΑ, που δύσκολα διακρίνονται.

Στο πλευρό του Ασάντζ τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα παράσχει «προξενική βοήθεια» στον Ασάντζ. Η διαρροή προκαλεί ερωτήματα για την «επάρκεια» της αμερικανικής ασφάλειας σχετικά με τα διπλωματικά τηλεγραφήματα και το επίπεδο πρόσβασης σε αυτά εδώ και πολλά χρόνια. «Ο κ. Ασάντζ δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την χωρίς άδεια δημοσιοποίηση 250.000 τηλεγραφημάτων από το δίκτυο διπλωματικής επικοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο Ραντ.

Στο μεταξύ, ο «κυβερνοπόλεμος μαίνεται». Η εταιρεία PayPal η Mastercard και η ελβετική τράπεζα Postfinance δέχτηκαν «επιθέσεις» από την ομάδα χάκερς Anonymous, η οποία αποκαλεί την επιχείρησή τους «Operation Payback» και επιτίθενται σε όσες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις δοσοληψίες με το Wikileaks. Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα Wikileaks είναι εδώ και αρκετές μέρες στόχος κυβερνοεπιθέσεων που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητά του.

Πάντως, στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες καταγράφονται «απειλές της Λιβύης προς τη Βρετανία» για την απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι του βομβιστή του Λόκερμπι. Για μία ακόμη φορά, η Ρωσία είχε και πάλι την τιμητική της καθώς συνεχίστηκε η δημοσιοποίηση τηλεγραφημάτων από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde που περιγράφουν τη διείσδυση της ρωσικής μαφίας στην Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι τη Βουλγαρία, και εγείρουν το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική εξουσία στη Μόσχα.

Οσο για την Ελλάδα, οι «αποκαλύψεις» ακόμη αναμένονται. Με βάση τις πληροφορίες, περισσότερα από 1.000 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Ιούλιο του 1985 και το Φεβρουάριο του 2010 αναμένεται να έρθουν στο φως. Θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομίας αφορούν τα περισσότερα από αυτά. Επιπλέον, υπάρχουν 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα «τρομοκρατίας», ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα, με τον κωδικό, «Bakoyannis» που βάσει των πληροφοριών συντάχθηκε στην αμερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, μία ημέρα μετά τη μετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιήθηκε δείπνο εργασίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ