Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να φρενάρουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Περιοδεία στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθήνας, στην Ιερά Οδό

Ο Ν.Σοφιανός, μιλώντας με τους εργαζόμενους
Ο Ν.Σοφιανός, μιλώντας με τους εργαζόμενους
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι νόμος είναι το δίκιο τους. Να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να δείξουν τη δύναμή τους στη νέα διοίκηση του δήμου και την κυβέρνηση. Μπορούμε να τους πιέσουμε, να τους φρενάρουμε». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επισκεπτόμενος χτες το πρωί τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου στην Ιερά Οδό, συζητώντας με τους εκεί σκληρά εργαζόμενους που χτες ήταν στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, διεκδικώντας μονιμοποίηση των συμβασιούχων και καταβολή δεδουλευμένων τους.

Συνοδευόμενος από τον Τέλη Γόντικα, Γραμματέα της Αχτίδας Α' Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός συναντήθηκε με τους απεργούς (μέλη της διοίκησης του Σωματείου Καθαριότητας «Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων», επίσης του Σωματείου Οδηγών, άλλους εργαζόμενους, συμβασιούχους), για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους: Μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων (με συμβάσεις έργου ακόμα κι από το 2002, κοντά χίλιοι στους συνολικά 3.000 εργάτες καθαριότητας - υπολογίζεται ότι μόλις διωχθούν από τη δουλειά, αρχές του χρόνου, η αποκομιδή ουσιαστικά θα σταματήσει), αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (στους μόνιμους και αορίστου χρόνου οφείλονται κυριακάτικα, υπερωρίες, νυχτερινά για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη), επίσης απόδοση χρωστούμενων ρεπό και αδειών (από το 2008 ακόμα).

Ο Νίκος Σοφιανός θύμισε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσαν πρόταση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάλεσε τους εργάτες καθαριότητας σε ενιαίο μέτωπο με τους συναδέλφους τους των άλλων υπηρεσιών του δήμου. Τόνισε ότι δε διώκονται μόνο οι συμβασιούχοι εφόσον είναι συνολική η επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον όλων των εργαζομένων (καταργούνται ΣΣΕ, πετσοκόβονται μισθοί, έρχονται απολύσεις και μονίμων). Επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των συμβασιούχων, για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δεδουλευμένων, αλλά και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν το θεσμό των συμβασιούχων (είλωτες δίχως δικαιώματα, ασφάλιση, αξιοπρεπή μισθό, τους ξεζουμίζουν, τους κρατούν ομήρους, μετά τους πετούν στο δρόμο ανακυκλώνοντας την ανεργία).

Υπογράμμισε ότι το δίκιο τους πρέπει να εκφραστεί στο δρόμο δυναμικά και μαζικά. Οτι η απεργία είναι ένα βήμα, δίνουν το στίγμα τους, πρέπει να συνεχίσουν, να δείξουν τις διαθέσεις τους και με συλλαλητήρια, συμβολικές κινήσεις, επισχέσεις εργασίας κ.λπ. Προς τούτο, τους κάλεσε να συμμετάσχουν τόσο στη σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ, αλλά και στο συλλαλητήριο της 15/12 στις 11 π.μ. στην Ομόνοια με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ