Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαχητικά να εντάξουμε στην πάλη τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Σε κλίμα αισιόδοξο και με διάθεση μαχητική πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και των συλλόγων και των ομάδων της Αττικής. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τα νέα σύνθετα καθήκοντα και τις αυξημένες ευθύνες που επωμίζονται. Εντείνουν τη δράση τους με στόχο να απαντήσουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση της πλουτοκρατίας, να αντισταθούν στο διαρκές μνημόνιο που επιβάλλουν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι συμπαραστάτες της, να αντεπιτεθούν και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, εκτίμησε στην εισηγητική της ομιλία θετικά τη δράση και τη συμβολή της ΟΓΕ στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μάχη που είχε ιεραρχήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δε δείχνει συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και πως είναι ανάγκη να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική στο κίνημα, να μετατραπεί η αγανάκτηση σε συμμετοχή στους αγώνες. Ο ρόλος επομένως της ΟΓΕ είναι να συμβάλλει στη συσπείρωση των γυναικών που πλήττονται από την πολιτική αυτή που πτωχεύει το λαό. Η ευθύνη των συλλόγων και των ομάδων είναι να ενταχθούν οι γυναίκες αυτές στο κίνημα και την ταξική πάλη.

Η δράση και η συμβολή στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας

Από την πρώτη στιγμή η ΟΓΕ χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας και πήρε τη θέση της στο πλευρό των συμμάχων, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ. Η δράση που ανέπτυξαν οι σύλλογοι και οι ομάδες τους τελευταίους μήνες αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για τους δρόμους και τις δυνατότητες που ανοίγονται, αντανακλά τα βήματα που έγιναν στη θεμελίωση της συμμαχίας αυτής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραστήρια συμβολή των συλλόγων του Πειραιά στην απεργία των ναυτεργατών, μάχη που οι γυναίκες έκαναν και δική τους υπόθεση και αποτέλεσε σημαντικό μάθημα και πολύτιμη παρακαταθήκη. Αλλά και οι σύλλογοι της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου, της Αργυρούπολης χαρακτήρισαν «σχολείο» τη δράση τους για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στα «Πράκτικερ». Σημαντική είναι και η πείρα που αποκτούν οι σύλλογοι και οι ομάδες από τη δράση και τη συμβολή τους στην προσπάθεια να δημιουργηθούν λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές. Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή γίνεται κατανοητή στην πράξη η αναγκαιότητα να συμπαρατάσσεται το γυναικείο κίνημα με το εργατικό. Γίνεται ξεκάθαρο πως η κοινωνική συμμαχία είναι η αναγκαία απάντηση που πρέπει να δοθεί στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, στον εφ' όλης της ύλης πόλεμο που έχει κηρύξει η πλουτοκρατία.

Την ίδια στιγμή γίνεται καθαρό ότι η συμμαχία δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, ούτε φτιάχτηκε για να υποκαταστήσει τον κάθε φορέα και την ιδιαίτερη δράση του. Παραμένει ευθύνη της ΟΓΕ η δράση μέσα στις γυναικείες μάζες, η ένταξή τους στην πάλη και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση των άλλων κινημάτων στα γυναικεία προβλήματα, ο εμπλουτισμός του κοινού πλαισίου πάλης με αιτήματα για τις ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων γυναικών. Στο βαθμό που ανταποκρίνεται σε αυτό το καθήκον η ΟΓΕ θα συμβάλλει ώστε να δυναμώνει η κοινή δράση, να στεριώνει το ενιαίο μέτωπο, να ισχυροποιείται η συμμαχία.

Μπροστά στις νέες μάχες

Μπροστά στις μάχες που έρχονται, με πρώτη την απεργία στις 15 Δεκέμβρη, οι σύλλογοι και οι ομάδες σχεδιάζουν τη δράση τους. Πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες, επικεντρώνονται σε αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης. Αναπτύσσουν πρωτόβουλη δράση και αξιοποιούν και νέες πέρα από τις συνηθισμένες μορφές, όπως οι επιτροπές ανέργων που στήνονται στις ουρές του ΟΑΕΔ, οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όπου τα προβλήματα είναι οξυμένα, στα καταστήματα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ όπου πληθαίνουν οι γυναίκες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή ανοίγουν μόνιμους και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Συζητούν για την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να χρεοκοπήσουν τα διλήμματα, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία, να πέσει στο κενό η προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική, να την αποδεχθούν οι γυναίκες ως μονόδρομο και να σκύψουν το κεφάλι. Βάζουν στο επίκεντρο του προβληματισμού την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες τη δύναμή τους, να παλέψουν για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού, να αγωνιστούν για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ