Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα στρατιωτικά γυμνάσια

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- «Η συνεργασία ΗΠΑ - Ν. Κορέας δεν κάνει άλλο τι παρά να κλιμακώνει την ένταση μεταξύ βορρά - νότου, φέρνοντας τα μαύρα σύννεφα ενός πυρηνικού πολέμου πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο», σημείωνε χτες άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας Ροντόνγκ Σινμούν (όργανο του Κόμματος Εργατών Κορέας) αναφερόμενο στο νέο γύρο προκλητικών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την Παρασκευή σε 27 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Κορεατικής Χερσονήσου.

Οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μιλώντας για «γυμνάσια ρουτίνας». Εντούτοις οι απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται, πλέον, καθημερινά εδώ και πολύ καιρό αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ακόμη θερμού επεισοδίου.

Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής για την «αντιμετώπιση πυρηνικών και συμβατικών στρατιωτικών απειλών» από τη ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο της λεγόμενης συμμαχικής «Πρωτοβουλίας Ασφαλείας» για τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Παράλληλα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ιβάνοφ υποδεχόταν τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Πακ Ουί Τσουν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ως την Τετάρτη (15/12) με βασικό στόχο τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Η ρωσική διπλωματία έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών Βι Σουνγκ Λακ, δίχως εντούτοις να είναι άμεσα ξεκάθαρο εάν θα καταστεί εφικτή και μία τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ιβάνοφ, Πακ και Βι.

  • Ελάχιστες θεωρούνται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 17 αγνοούμενοι ναυτικοί νοτιοκορεατικού αλιευτικού που ναυάγησε την Κυριακή ανοιχτά της Ανταρκτικής από άγνωστη αιτία. Από το 42μελές πλήρωμα διασώθηκαν οι 20 από παρακείμενο σκάφος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ