Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επί της ουσίας στήριξη στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο

Πακέτο με επιπλέον μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων θα προτείνει ο Α. Σαμαράς σήμερα στον πρωθυπουργό

Η ουσιαστική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, το αντιπάλεμά της, περνάει μέσα από την καταδίκη και της ΝΔ, μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Η ουσιαστική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, το αντιπάλεμά της, περνάει μέσα από την καταδίκη και της ΝΔ, μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Το πρότυπο του μνημονίου, δηλαδή «όχι» στην ψηφοφορία, ουσιαστική στήριξη στην πράξη, ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ και απέναντι στο πολυνομοσχέδιο που σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή της στη γραμμή της συναίνεσης στη στρατηγική του μνημονίου.

Η αντίθεση της ηγεσίας της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο είναι προσχηματική και δημαγωγική, αφορά κυρίως τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφήνει στο απυρόβλητο τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται περίτρανα και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επεξηγώντας τη στάση του κόμματός του αναφέρει ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, επικρίνοντας την κυβέρνηση και για το περιεχόμενό του και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, επικρίνει ότι δίνονται μόνο 11 λεπτά στη ΝΔ, αλλά επί του περιεχομένου είναι σαφής η εποικοδομητική για την κυβέρνηση στάση που τηρεί η ηγεσία της ΝΔ: «Η ΝΔ, ως υπεύθυνη παράταξη, θα στηρίξει μεμονωμένες διατάξεις, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα ζητήσει, ταυτόχρονα, την απόσυρση ή την τροποποίηση άλλων ρυθμίσεων, που αντί να προωθούν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, τη βυθίζουν στη συρρίκνωση και την ύφεση», τονίζει ο εκπρόσωπος.

Η «υπεύθυνη στάση» επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η ΝΔ υπερψηφίζει 10 από τα 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου - τερατουργήματος. Ειδικά για τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το «όχι» της ΝΔ είναι σκόπιμα γενικόλογο και συνθηματολογικό και δεν αγγίζει την ουσία, δηλαδή την υπερίσχυση των επιχειρησιακών και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ακριβώς γιατί έχει ταχθεί υπέρ.

Ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες σε «παραγωγικούς» φορείς της Θεσσαλονίκης, εξάντλησε την κριτική του στο ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «διευκολύνουν τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα», αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και την κατάργηση των κλαδικών.

Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «το νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά την ευελιξία (!), επιβάλλει την απορρύθμιση». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και εργαζομένων, υποδεικνύοντας το πάγωμα των προσλήψεων και της τήρησης της αρχής «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις», γεγονός που όπως είπε θα οδηγήσει σε μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 25% μέσα σε πέντε χρόνια.

Αντιλαϊκή συναίνεση στην πράξη

Ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, ο Α. Σαμαράς διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να συναινέσει σε μια δέσμη μέτρων ανάκαμψης, που στην ουσία είναι «ενέσεις» ζεστού χρήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις. «Το πρόβλημα δεν είναι αν εμείς θα δώσουμε, ή όχι, συναίνεση. Το πρόβλημα είναι η ανάκαμψη, που δεν κάνει η κυβέρνηση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν μου ζητηθεί συναίνεση για ανάκαμψη, θα την προσφέρω». Υποστήριξε μάλιστα ότι «όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν σώζουν σήμερα την ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη».

Τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο όνομα της ανάκαμψης είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη, η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για την τόνωση της αγοράς όπως επιδότηση από το κράτος στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατά 2% για δέκα χρόνια, αναθέσεις εκμετάλλευσης σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, που έχουν σταματήσει, επαναπροώθηση των ΕΣΠΑ, αλλά και συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο και άμεση επιστροφή των χρωστούμενων στις επιχειρήσεις που τα υπολογίζει στα 10 δισ. ευρώ!

Επανέφερε επίσης την πρόταση για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, «με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε πριν το 2004, για το "ξεμπλοκάρισμα" των Ολυμπιακών έργων».

Γενικότερα, εμφανίστηκε υπέρμαχος της συναίνεσης, δηλώνοντας ότι «εμείς ψηφίσαμε 33 από 65 νομοσχέδια που μας έφεραν στη Βουλή μέσα σε 12 μήνες», «όλες σχεδόν τις διαρθρωτικές αλλαγές που μας πρότειναν», ενώ «εμείς δεν βγάλαμε τον κόσμο στους δρόμους, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας προωθούσαν ίδια - και μάλιστα ηπιότερα ακόμα - μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ