Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)

Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)
Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)
«Εφυγε» την Κυριακή 12.12.2010 ο Βαγγέλης Κωστούδης (γνωστός, σχεδόν, σε όλη τη Μακεδονία με το «όνομα του βουνού» Αλέξης), μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, διοικητής του Αρχηγείου Σερρών και πολιτικός επίτροπος της 132ης Ταξιαρχίας και της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Ο Βαγγέλης Κωστούδης, που πέθανε στη Βουδαπέστη όπου και η κηδεία του, γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1919. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Σκοτούσα Σερρών. Στα παιδικά του χρόνια ήταν οικότροφος στο ορφανοτροφείο Καβάλας και Ελευθερούπολης. Τελείωσε την τρίχρονη Αγροτική Σχολή Κομοτηνής. Αργότερα στα χρόνια της προσφυγιάς φοίτησε στο νυχτερινό Πανεπιστήμιο Μαρξισμού - Λενινισμού της Βουδαπέστης και πήρε το δίπλωμα των Κοινωνικών Επιστημών.

Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 στην Αλβανία και την Ανοιξη του '41, ως έφεδρος αξιωματικός μηχανικού στο Μπέλλες ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1941. Στην Εθνική Αντίσταση συμμετείχε ως καπετάνιος του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας διετέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Σερρών και Πολιτικός Επίτροπος της 132 Ταξιαρχίας και της 7ης Μεραρχίας. Εζησε 38 χρόνια στην Ουγγαρία σαν Πολιτικός Πρόσφυγας. Για την κοινωνική του προσφορά τιμήθηκε με τρία διαφορετικά μετάλια από τις υπηρεσίες της ΛΔ Ουγγαρίας. Επαναπατρίστηκε το 1989 και από τότε ζούσε στην Αθήνα ως συνταξιούχος. Το 1956 πήρε δραστήρια μέρος στην υπεράσπιση του Σοσιαλισμού στην Ουγγαρία από την αντεπανάσταση.

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Βαγγέλη Κωστούδη (Αλέξη). Και σημειώνει: «Μόλις τον περασμένο Ιούλη είχαμε τη χαρά να εκδώσουμε το έργο του «Η ΕΑΜική Αντίσταση και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας στην περιοχή των Σερρών 1940-1949», το οποίο περιλαμβάνει αναμνήσεις του σ. Κωστούδη από την αντίστοιχη περίοδο, καθώς και αρχειακό υλικό για τη δράση του δοξασμένου ΔΣΕ στις Σέρρες. Ενα έργο που απαντάει - στο μερίδιο που του αναλογεί - στη λυσσαλέα επίθεση της αστικής τάξης και τη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία από τη μεριά των οπορτουνιστών απέναντι στον αγώνα του ΔΣΕ.

Θεωρούμε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το σύντροφό μας, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο τιμημένο ΚΚΕ, στο πλευρό του οποίου πολέμησε για το δίκιο του λαού του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια άρχουσα τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ