Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Ο σάλος συνεχίζεται

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι διαδηλώσεις ενάντια στη σύλληψη και τη φυλάκιση σε κελί απομόνωσης του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ συνεχίζονται στην Αυστραλία, αλλά πραγματοποιήθηκαν και στη Βραζιλία, ενόσω σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου «καταζητείται» για σεξουαλικά εγκλήματα.

Εντούτοις, το ζήτημα της έκδοσής του στη Σουηδία είναι εάν θα εκδοθεί μετά στις ΗΠΑ όπου η ποινική έρευνα, σχετικά με τη δημοσιοποίηση χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων και εγγράφων, είναι σε εξέλιξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι το γεγονός πως ο Ασάντζ είναι ένας ξένος (Αυστραλός) που ζει εκτός των ΗΠΑ δε σημαίνει ότι έχει ασυλία στην άσκηση δίωξης και ότι ήδη ο Λευκός Οίκος εργάζεται με το Κογκρέσο ώστε να καλύψουν πιθανά κενά στην αμερικανική νομοθεσία.

Στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση συνεχίζεται. Ορισμένα μόνο:

  • Η Αυστραλία μάλλον δε συμφωνεί απόλυτα όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ και των υπολοίπων δυτικών χωρών για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς, βάσει των τηλεγραφημάτων από τις πρεσβείες των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι η Αυστραλία θεωρεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως ένα «αποτρεπτικό» πρόγραμμα, μια άποψη έντονα αντίθετη από αυτή των περισσοτέρων δυτικών χωρών. Οι διαρροές αποκαλύπτουν επίσης ότι η Αυστραλία δε συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το Ιράν είναι ένα «κράτος απατεώνων», ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Επίσης, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Πορτογαλίας, Millenium BCP, προσφέρθηκε να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιράν, με αντάλλαγμα να της επιτραπεί να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Τεχεράνη.
  • Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν χτες παρέχουν επίσης περισσότερες και ορισμένες νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του Χάλελντ ελ Μάσρι, του Γερμανού υπηκόου, ο οποίος απήχθη από τη CIA το 2003. Οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν πόση πίεση άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γερμανία για να μη συνεχίσει τη δίωξη 13 πρακτόρων της, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση αλλά και πόσο συνεργάσιμοι και πόση ανταπόκριση έδειξαν οι Γερμανοί υπό το πρίσμα των αμερικανικών ανησυχιών.
  • Ως το «μεγαλύτερο κέντρο δραστηριότητας των ριζοσπαστών ισλαμιστών στη Μεσόγειο» θεωρούν οι ΗΠΑ την Καταλονία, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μία υπηρεσία πληροφοριών στην Βαρκελώνη, ενώ επικρίνουν δριμύτατα τις ισπανικές αρχές για «έλλειψη συντονισμού» και θέλησης...
  • Η Ρωσία παρακολουθούσε τους ύποπτους ως δολοφόνους του πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, προτού το θύμα δηλητηριαστεί στο Λονδίνο, το 2006, αλλά είχε λάβει εντολές από τις βρετανικές αρχές να αποσυρθεί, γεγονός που αλλάζει σχετικώς την οπτική όσον αφορά τη δολοφονία του που έδειχναν τη Ρωσία ως «ηθικό αυτουργό» της δολοφονίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ