Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Από προχτές βρίσκεται στη Νότια Αφρική η ελληνική αποστολή
  • Το Σάββατο το απόγευμα αναχώρησε η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΚΝΕ, του ΜΑΣ, της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΔΑ
  • Οργανώσεις από 137 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που άρχισαν χτες και θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκέμβρη

Στιγμιότυπο από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Στιγμιότυπο από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Αναχώρησε το Σάββατο το απόγευμα από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η αποστολή της ΚΝΕ για το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που φέτος γίνεται στην Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής. Φέτος το «βάρος» ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στις αποσκευές των μελών της αποστολής υπήρχαν πολλά υλικά, όπως η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, μεταφρασμένη στα αγγλικά, στα ρώσικα, στα ισπανικά, η 16σελιδη έκδοση του Οδηγητή στα αγγλικά κ.ά. Η νεανική αποστολή αποτελείται από 35 νέους, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, εκπροσώπους του ΜΑΣ, της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού οι νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο και άπλωσαν ένα από τα πανό που «ταξιδεύουν» μαζί τους για το Φεστιβάλ, το οποίο γράφει στην αγγλική γλώσσα: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου».

Την Κυριακή το πρωί η αποστολή έφτασε στην Πραιτόρια, όπου και εγκαταστάθηκε στις φοιτητικές εστίες του τεχνολογικού πανεπιστημίου της πόλης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το εκθεσιακό κέντρο «Τσουάνε», όπου θα γίνουν οι περισσότερες εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα συνέδρια. Μέρα εγκατάστασης και προσαρμογής η προχτεσινή και νεολαίοι από κάθε γωνιά της Γης, άλλοι με μπλουζάκια ή καπέλα του φεστιβάλ, άλλοι με τις σημαίες τους, φωνάζοντας συνθήματα και χειροκροτώντας, πηγαινοέρχονται στις φοιτητικές εστίες που θα φιλοξενηθούν και εξερευνούν το χώρο των εκδηλώσεων. Μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα είχαν καταφτάσει αντιπροσωπείες από περίπου 110 χώρες, ενώ συνολικά οι συμμετοχές αναμένεται να φτάσουν τις 137 χώρες, με τις χώρες της Αφρικής - φυσικά - να έχουν την «τιμητική» τους και να συμμετέχουν με πολυπληθείς αντιπροσωπείες.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατεί, καθώς το Παγκόσμιο Φεστιβάλ φιλοξενείται για πρώτη φορά σε υποσαχάρια χώρα της Αφρικής, είναι τα αυθόρμητα «γλέντια» των λαών της Αφρικής, όπου τραγουδούν και χορεύουν με παραδοσιακά, λαϊκά και εθνικοαπελευθερωτικά τραγούδια του τόπου τους. Ενα ακόμη στιγμιότυπο που προκάλεσε αίσθηση είναι η μπλούζα ενός Γερμανού νεολαίου που συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Ακρόπολης με το πανό του ΚΚΕ «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε!». Οταν τον ρωτήσαμε γιατί τη φοράει, μας απάντησε: «Το έχω πει σε όλους ότι είναι η καλύτερη μπλούζα...».

Χτες το απόγευμα, οι εκδηλώσεις του 17ου Φεστιβάλ θα «άνοιγαν» με τη μεγάλη τελετή έναρξη όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ Τιάγο Βιέιρα και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ