Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αντισυνταγματικό» τμήμα του νόμου για την Υγεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία μάχη χαρακωμάτων χάθηκε για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια έκρινε αντισυνταγματικό μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία, κρίνοντας υπέρ της προσφυγής της πολιτείας κατά της διάταξης που ζητούσε από τους πολίτες να αγοράσουν ασφάλιση για την Υγεία τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβαλλόταν πρόστιμο. Η διάταξη θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, όπως άλλωστε και άλλες βασικές διατάξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστή Χένρι Χάντσον το Κογκρέσο υπερέβη τις αρμοδιότητές του όσον αφορά την επιβολή προστίμου καθώς έκρινε ότι η διάταξη δε συμφωνεί ούτε με το γράμμα ούτε με το πνεύμα του Συντάγματος. Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε, εντούτοις πρόκειται για μάχη που χάθηκε καθώς ο νόμος θα κριθεί στα δικαστήρια του Μίσιγκαν και της πολιτείας της Φλόριντα με τη στήριξη μάλιστα 20 πολιτειών που προσυπογράφουν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ενδεχομένως κατά τους αναλυτές ο νόμος να κριθεί στο τέλος στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν υποχωρήσει και το Κογκρέσο δεν επανεξετάσει τη νομοθεσία και αλλάξει τμήματά της ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα την ακύρωση του νόμου. Αποτελεί απορίας άξιο ωστόσο καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί «ρύθμιση της αγοράς της Υγείας» καθώς ουσιαστικά διευρύνει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης.

Απεβίωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πέθανε σε ηλικία 69 ετών μετά από επιπλοκές στην επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το Σάββατο για την αντιμετώπιση ρήξη αορτής. Ο Χόλμπρουκ ξεκίνησε το 1963 τη διπλωματική του καριέρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βιετνάμ ενώ το 1968 ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Συμφωνία Ειρήνης του Παρισιού. Υπηρέτησε σε πολλά πόστα, μεταξύ αυτών ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ. Διαβόητος έμεινε ως «μεσολαβητής» στη συμφωνία του Ντέιτον για τα Βαλκάνια και την παράδοση του τελεσιγράφου στο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 1999 που σήμανε και την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ