Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προωθούν την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο

Στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, φαίνεται να έχουν καταλήξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση (ΝΔ) του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και μάλιστα με τη μέθοδο της βιοξήρανσης (μέθοδος με την οποία ξηραίνονται τα απόβλητα και παράγεται ένα καύσιμο υλικό) να κυριαρχεί, που φέρνει «από το παράθυρο» την καρκινογόνα καύση και θα επιβάλει πρόσθετα χαράτσια στη λαϊκή οικογένεια.

Χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή του οργάνου επρόκειτο να συνεδριάσει και ακολούθως να εισηγηθεί στο ΔΣ, σήμερα, τη λήψη απόφασης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής που θα υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της πρωτεύουσας, αλλά λόγω κατάληψης των γραφείων του Συνδέσμου από εργαζόμενους, η συνεδρίαση δεν έγινε. Η σύμβαση προβλέπει την ανάθεση για 25 χρόνια σε μεγαλοεργολάβο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας τεσσάρων εργοστασίων, συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 1.355.000 τόνων το χρόνο, από τα οποία οι 1.100.000 τόνοι θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο.

Οι μονάδες προβλέπεται να λειτουργούν με συγκεκριμένες μεθόδους, όπως για παράδειγμα αυτή της βιολογικής ξήρανσης, που δεν πετυχαίνει τους στόχους της ανακύκλωσης, και θα στοιχίσουν πανάκριβα. Απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση και ο ΕΣΔΚΝΑ επιθυμούν να είναι στρωμένο το έδαφος για την έλευση του επιχειρηματία, πριν το νέο έτος, οπότε και αναμένεται η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων να περάσει σε νέο διαβαθμικό Σύνδεσμο που θα δημιουργηθεί, υπό τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, ή υπό τον αντιπεριφερειάρχη που θα ορίσει. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «αυτή τη στιγμή εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για όλες τις μονάδες επεξεργασίας στην Αττική».

Την ίδια ώρα, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ αναμένεται να οδηγηθούν στην απόλυση και να ακολουθήσουν έτσι την «τύχη» των πρώτων 100 συμβασιούχων. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, δήλωσε χτες ότι η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι η μόνη αρμόδια για την αντιμετώπιση του θέματος της υπογραφής ή μη της προγραμματικής σύμβασης και αρνήθηκε ότι το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ προχώρησε σε αφαίρεση αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης. Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις ευθύνες και του κόμματός του (ΠΑΣΟΚ) τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τοπική διοίκηση, είπε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Υπολόγισε ότι ο νέος Σύνδεσμος που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα δημιουργηθεί μετά το πρώτο 6μηνο του νέου έτους. Καταφέρθηκε δε εναντίον του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη, για την κατάσταση με τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χιλιάδες συμβασιούχοι δεν ασχολούνται με τα σκουπίδια, ασχολούνται με δημόσιες σχέσεις».

Αντιδρώντας στους σχεδιασμούς αυτούς το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ μαζί με την Ομοσπονδία (ΠΟΕ ΟΤΑ) προχώρησαν χτες στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, από το πρωί έως το απόγευμα. Ενώ έκαναν κατάληψη των γραφείων του ΕΣΔΚΝΑ αποτρέποντας τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα προωθούσε την πρόταση για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίσης, σήμερα θα γίνει 3ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», όπου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ για τον ίδιο λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ