Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Κραυγαλέα περίπτωση επιβολής ισλαμικού νόμου...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Αντιδράσεις στο εξωτερικό προκαλεί πλέον η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου σε ορισμένες πολιτείες της Νιγηρίας και η επιβολή σκληρών ποινών που παραβαίνουν τα διεθνή στάνταρντ για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αφορμή για την εκδήλωση αντιδράσεων από το εξωτερικό, με αποδέκτη την κυβέρνηση της Νιγηρίας, αποτέλεσε η περιπέτεια μιας 17χρονης μουσουλμάνας, η οποία γέννησε πριν μιάμιση βδομάδα σε κρατητήριο και αναμένεται να υποστεί σε έναν μήνα 180 βουρδουλιές στη ράχη... γιατί σύναψε προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις.

Η περίπτωση της 17χρονης μουσουλμάνας από την πολιτεία Ζαμφάρα, που έμεινε έγκυος μετά τις πιέσεις του πατέρα της να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τρεις μεσήλικες άντρες προτού νυμφευτεί έναν απ' αυτούς, προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και την έκδοση επιστολής διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, η κυβέρνηση της Νιγηρίας καλείται να ματαιώσει την ποινή σε βάρος της 17χρονης, αλλά και όσες άλλες «σκληρές και ασυνήθιστες τιμωρίες περιλαμβάνουν ακρωτηριασμό και αβάσταχτο πόνο και στους παραβάτες του ισλαμικού νόμου και παραβιάζουν τα διεθνή επίπεδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η αντίδραση του Καναδά προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει την εφαρμογή της ποινής στη 17χρονη μουσουλμάνα και πως δόθηκε ήδη εντολή στις τοπικές αρχές της πολιτείας Ζαμφάρα να ματαιώσουν την επιβολή ποινής. Οι τοπικές αρχές πάντως απέφυγαν να γνωστοποιήσουν τις τελικές προθέσεις τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ