Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Τώρα αναζητούν τον αριθμό των θυμάτων του «συνδρόμου των Βαλκανίων»...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εντολή για την υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις και των περίπου 900 Πορτογάλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο έδωσε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά από εκείνες του Βελγίου και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Ντιάριου ντε Νοτίσιας», η διενέργεια των εξετάσεων κρίθηκε αναγκαία για να διαπιστωθεί εάν και πόσοι στρατιώτες έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, λόγω της ρίψης πυρομαχικών και βομβών μη εμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η ίδια πηγή φέρει τον Πορτογάλο υπουργό Αμυνας, Κάστρου Κάλδας, να υποχωρεί σε πολιτικές πιέσεις ευθυγραμμιζόμενος με ανάλογα μέτρα που έλαβαν ομόλογοί του σε Βέλγιο και Ισπανία. Ομως, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που δε διαψεύστηκε από το πορτογαλικό Πεντάγωνο, δεν ήταν το μόνο που αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν αρκετοί εκ των Πορτογάλων στρατιωτών που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΟΥΠΛΙΚΟ», ο Λούις Παουλίνο, πατέρας ενός Πορτογάλου δεκανέα που πέθανε τον περασμένο Μάρτη αφού υπηρέτησε στο Κόσσοβο, έδωσε εντολή να εκταφεί το πτώμα του γιου του και να γίνει νεκροψία για ραδιενέργεια. Ο Παουλίνο υποστηρίζει πως επιθυμεί τη διενέργεια νέας νεκροψίας επειδή οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δεν έχουν εξηγήσει την ακριβή αιτία θανάτου του γιου του.

Στο μεταξύ, το «σύνδρομο των Βαλκανίων» προκαλεί σάλο και στο Βέλγιο, όπου γνωστοποιήθηκε πως πέντε Βέλγοι στρατιώτες που υπηρέτησαν σε αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια πέθαναν από καρκίνο, ενώ άλλοι τέσσερις συστρατιώτες τους νόσησαν λίγο μετά την επιστροφή τους από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Βέλγος υπουργός Αμυνας, Αντρέ Φλαό, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ένας «περιορισμένος αριθμός» εμφάνισης της νόσου έχει εντοπιστεί μεταξύ των 12.000 Βέλγων στρατιωτών που μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια από το 1992 έως και το 1999. Ο στρατιωτικός γιατρός Αλέν Βιλέ τόνισε ότι είναι πιθανόν πως ένας στους πέντε στρατιώτες που μετείχαν στις αποστολές και παρέμειναν επί καιρό στην πρώην Γιουγκοσλαβία να παρουσιάσει το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», που δε σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τον καρκίνο. Ο ίδιος καταλήγοντας είπε ότι οι εξετάσεις και των 12 χιλιάδων στρατιωτών που μετείχαν στις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια θα γίνουν λεπτομερώς και θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στο 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ