Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Ελαφρώς τροποποιημένο» το όραμα Τζουκάνοβιτς για το Μαυροβούνιο...

Με τα κεριά φωτίζεται το κατάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης

Associated Press

Με τα κεριά φωτίζεται το κατάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ο έως πρότινος διακαής πόθος του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για ανεξαρτητοποίηση του ετέρου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν γνωστός μέχρις ότου «τροποποιήθηκε» λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Σερβία και της (προσωρινής;) αναστολής των ξένων σχεδίων για αποσκίρτηση της Ποντγκόριτσα. Χτες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας γνωστοποίησε ότι επιθυμεί, τρόπον τινά, ένα είδος «διαζυγίου» και ακολούθως χαλαρότερες σχέσεις με τη Σερβία.

«Η ανεξαρτησία και η (νέα) συμμαχία θα προσδιοριστούν από δημοψήφισμα των πολιτών του Μαυροβουνίου και της Σερβίας», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ποντγκόριτσα χτες, ένα 24ωρο μετά την έγκριση νομοσχεδίου για το μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Το σχέδιο προτείνει την αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας του Μαυροβουνίου και της Σερβίας κάτω από την ομπρέλα μιας χαλαρότερης ομοσπονδίας με κοινό στράτευμα, κοινές πρεσβευτικές αντιπροσωπείες - πλην της εκπροσώπησης Ποντγκόριτσα και Βελιγραδίου στα Ηνωμένα Εθνη - νόμισμα, οικονομική πολιτική και ενιαία αγορά.

Το έστω και «τροποποιημένο» όραμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς για το μέλλον προκάλεσε αναμενόμενες αντιδράσεις. Το φιλοσερβικό Λαϊκό Κόμμα, που στήριζε την τρικομματική κυβέρνηση και είχε τέσσερις υπουργούς, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το συνασπισμό, διότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από όσα δίνει το Μαυροβούνιο στη Σερβία». Ο Ντράγκαν Σοτς, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, λοιδόρησε τον Τζουκάνοβιτς ότι ωθεί το Μαυροβούνιο στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.

Επιπλέον και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, αντέδρασε στις προτάσεις Τζουκάνοβιτς για το μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σχολιάζοντας πως «ασκεί πολιτική που απειλεί τη σταθερότητα στο Μαυροβούνιο και είναι έτοιμος, εάν χρειαστεί, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, εάν αυτό εξυπηρετήσει την ευόδωση των προσωπικών του φιλοδοξιών».

Εντούτοις, η αποχώρηση του Λαϊκού Κόμματος από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία (που ζητά την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζουκάνοβιτς και του μικρότερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το κόμμα του Τζουκάνοβιτς μαζί με το μικρότερο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, που έχει 78 έδρες, αλλά έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των πέντε βουλευτών της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» προβλέπεται πως δεν υφίσταται κίνδυνος πολιτικών κλυδωνισμών.

Εικοσαήμερο «τελεσίγραφο» Τζίντζιτς στην ΚΦΟΡ

Προθεσμία είκοσι ημερών, προκειμένου η πολυεθνική δύναμη που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο να εκδιώξει τους Αλβανούς αυτονομιστές του UCPMB που δρουν στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, έδωσε χτες ο Τζόραν Τζίντζιτς, που θα ορκιστεί στις 15 Γενάρη ως νέος πρωθυπουργός της Σερβίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ», ο Τζίντζιτς υποστηρίζει πως εάν δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, μετά το πρώτο 20ήμερο του Γενάρη, τότε οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να επέμβουν άμεσα όχι μόνον τότε, «αλλά και εάν στο μεταξύ εμφανιστούν σημάδια επίθεσης των ανταρτών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τζίντζιτς προέβλεψε πως οι πιο μεγάλες σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου θα ενωθούν με τη Σερβία, εάν υλοποιηθεί ο στόχος των Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

Στο μεταξύ χτες, έφτασαν στο Βελιγράδι οι Αμερικανοί γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος Αρλεν Σπέκτερ και Τζορτζ Βοΐνοβιτις για συναντήσεις με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τον Τζόραν Τζίντζιτς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, οι δύο γερουσιαστές «θα έχουν συζητήσεις και επαφές με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες αναφορικά με τη δημοκρατική πρόοδο που έχει συντελεί στη χώρα και τη σταθερότητα στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ