Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Νέα «κάνουλα» στήριξης του κεφαλαίου

Μέσα στο Γενάρη αναμένεται η ψήφισή του, από τον Απρίλη η ενεργοποίηση

Για την κυβέρνηση μονόδρομος είναι να χαρίζει φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και να την πληρώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι
Για την κυβέρνηση μονόδρομος είναι να χαρίζει φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και να την πληρώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι
Την τελική έγκριση έλαβε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο και το νομοσχέδιο για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τους προηγούμενους σε παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί το γενικότερο πλαίσιο της περιορισμένης ρευστότητας, για να αιτιολογήσει νέες διαδικασίες και έμφαση στις φοροαπαλλαγές, που τον αναγάγουν σε ιδανικό εργαλείο στήριξης των πιο μεγάλων και ισχυρών επιχειρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη σύντομη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Γενάρη, ενώ θα ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Απρίλη, αφού πρώτα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και ένα αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα. Αυτές, πάντως, αναμένεται να καθορίσουν σημαντικά τη φυσιογνωμία του νέου νόμου και τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να ωφεληθούν από αυτόν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής ενισχύσεις, αυτόνομα ή και συνδυαστικά: Φορολογική απαλλαγή για τα συνολικά κέρδη της επιχείρησης, με τη σχέση κρατικής ενίσχυσης - φοροαπαλλαγής σε 3 προς 1. Για κάθε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης υπολογίζονται και 3 ευρώ φοροαπαλλαγής μέσα σε μια 8ετία. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, καταργείται εντελώς η φορολογία των επιχειρήσεων για 8 χρόνια. Αμεση επιχορήγηση τμήματος του κόστους της επένδυσης. Επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης με κάλυψη των δόσεων για την απόκτηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για 7 χρόνια.

Η επικράτεια χωρίζεται σε 3 ζώνες κινήτρων: Στην Α' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί της Αττικής και Βοιωτίας. Στη Β' Ζώνη οι Νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας. Στη Γ' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας.

Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το νομό υλοποίησης και δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους και επιμερίζονται ως εξής:

  • Στην Α΄ ζώνη, σε 15% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στη Β΄ ζώνη, σε 30% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στη Γ΄ ζώνη, σε 40% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι: 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για μεσαίες, 300.000 ευρώ για μικρές και 200.000 ευρώ για πολύ μικρές. Τον Απρίλη του 2011 θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις.

Ο νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και αντίστοιχα καθεστώτα επενδύσεων. Οι γενικές κατηγορίες είναι: Γενικής Επιχειρηματικότητας. Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Περιφερειακής Συνοχής. Οι ειδικές κατηγορίες είναι: Επιχειρηματικότητας των Νέων. Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων. Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων. Συνέργειας και Δικτύωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ