Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Ιδρύθηκε η κοινή εταιρεία

Το καταστατικό της εταιρείας, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), υπέγραψαν στη Σόφια την περασμένη Τρίτη, οι συμβαλλόμενες εταιρείες. Πρόεδρος της νέας εταιρείας ορίστηκε ο Βούλγαρος Τ. Γεόργιεφ, ενώ ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους θα είναι ο Α. Νάτσικας, αναπληρωτής διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ.

Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 170 χλμ. (τα 25 σε ελληνικό έδαφος) και θα κατασκευαστεί από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα, στη Βουλγαρία. Θα είναι διπλής ροής και το κόστος του ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο αγωγός «θα συνεισφέρει στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και χαμηλότερων τιμών αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που θα κάνουν δουλειά με αυτόν, θα μπορούν να μεταφέρουν φτηνό υγροποιημένο αέριο στη Βουλγαρία και από εκεί και σε άλλες χώρες, εφόσον συνδεθούν τα συστήματα μεταφοράς τους σε έναν «άτυπο» νέο αγωγό, κερδίζοντας πολλά λεφτά, με τη συνδρομή δημόσιου χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ