Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΛΙΝΚΕ» ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - «ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Εχουν …«κρυφό καμάρι» το συμβιβασμό με το σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Το πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε με τις αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με το γερμανικό «αριστερό» κόμμα LINKE, τη «ναυαρχίδα» του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), δείχνει για άλλη μια φορά τα όρια των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, στα πλαίσια και στην υπηρεσία της διαχείρισης του καπιταλισμού.

Οπως αποκαλύπτεται, λοιπόν, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, σε τηλεγράφημά του, μεταβιβάζει στην Ουάσιγκτον πως σε συνάντησή του με τον Γκρέγκορ Γκίζι, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής «Αριστεράς», ο τελευταίος τον καθησύχασε σχετικά με το αίτημα που προβάλλει αυτό το κόμμα περί «διάλυσης του ΝΑΤΟ». Το «επικίνδυνο, φέρεται να του είπε ο Γκίζι, θα ήταν το αίτημα της αποδέσμευσης της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ, κι όχι γενικά το αίτημα της διάλυσης». Αυτό έτσι κι αλλιώς δε γίνεται, αφού για τη διάλυση του Οργανισμού θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό».

Βεβαίως, ο Γκίζι δηλώνει τώρα πως «δεν θυμάται» τις ακριβείς διατυπώσεις και αποδίδει το θέμα που προέκυψε σε μεταφραστική παρερμηνεία. Το θέμα έχει, βέβαια, προκαλέσει «τριγμούς» στη γερμανική «Αριστερά».

Ακόμη, όμως, κι αν δεχτούμε πως ο Αμερικανός πρέσβης παραποίησε κάποια από τα λεγόμενα του Γκίζι, η ουσία δεν αλλάζει! Κι η ουσία είναι πως η γερμανική «Αριστερά» τάσσεται γενικά κι αφηρημένα «υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ», χωρίς να προβάλλει το ζήτημα της αποδέσμευσης των χωρών από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Ανάλογη ήταν κι η διατύπωση του πρόσφατου 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, όπου από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΥΝ, στην οποία αναφέρεται πως: «Απαιτούμε το ΝΑΤΟ να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα διεθνές σύστημα ασφαλείας στη βάση της συνεργασίας κι ενός εκδημοκρατισμένου συστήματος Ην. Εθνών (...)».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκτίμηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο, στην πρόσφατη Ανακοίνωσή του για το λεγόμενο «νέο» ΝΑΤΟ, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το αίτημα της διάλυσης του ΝΑΤΟ, όταν προβάλλεται από ορισμένες οπορτουνιστικές δυνάμεις, χωρίς να μπαίνει ως στόχος η πάλη για την αποδέσμευση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ, ηχεί ως ευχολόγιο παπάδων παρά ως στόχος πάλης του κινήματος».

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά αποδεικνύεται και το πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, όταν διαπίστωνε πως το λεγόμενο ΚΕΑ δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι γνωστή η στάση του ΚΕΑ απέναντι στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, την οποία έχει δεσμευτεί να υπηρετεί με το Καταστατικό του και τώρα καλεί σε «επανίδρυσή» της, για τον ...«εξαγνισμό» της από τους «κερδοσκόπους» και το «νεοφιλελευθερισμό». Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται πως «άσφαιρες» παραμένουν κι οι τοποθετήσεις του ΚΕΑ απέναντι στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ. Αφού το αίτημα της «διάλυσης του ΝΑΤΟ», όταν δεν συνδέεται με την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για την αποδέσμευση της κάθε χώρας απ' αυτό, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το λαϊκό κίνημα και ...«καταπραϋντικά» για τους ιμπεριαλιστές και το σύστημα.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι δυνάμεις του οπορτουνισμού στο ΚΕΑ έχουν ...«κρυφό καμάρι» αυτή τους τη γραμμή του συμβιβασμού με το σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα γι' αυτές τις δυνάμεις είναι πως οι λαοί «δεν χαρίζουν κάστανα» όταν βλέπουν να τους εμπαίζουν μ' αυτόν τον τρόπο...


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ
Ο Ε.Βαγενάς, είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτό θα πει «αριστερά»! (2014-08-31 00:00:00.0)
Διαφωτιστικές διευκρινίσεις... (2013-12-18 00:00:00.0)
Οσες συνεδριακές αποφάσεις κι αν πάρει, ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται (2010-12-17 00:00:00.0)
Ανατροπή και «ανατροπή» (2008-06-21 00:00:00.0)
Να ενταθεί το μέτωπο με τον οπορτουνισμό (2005-11-01 00:00:00.0)
Προτάσεις Γ. Γκίζι για συνεργασίες... (2004-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ