Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Μια παράταιρη συζήτηση ξεκίνησε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με αφορμή την επιστολή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΚΚ Π. Αλιβιζάτου «προς τους ασθενείς και τους συνοδούς αυτών».

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει το ΩΚΚ, απαγορεύεται απολύτως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του, η αποδοχή οιασδήποτε υλικής εύνοιας, ιδίως χρημάτων από ασθενείς ή οικείους αυτών» αναφέρεται στην επιστολή στην οποία υπογραμμίζεται: «Η καταβολή των πάσης φύσεως αμοιβών, νοσηλίων, επισκέψεων, εξετάσεων κλπ. γίνεται αποκλειστικά στο Ταμείο του ΩΚΚ, το οποίο και εκδίδει νόμιμες, θεωρημένες αποδείξεις-τιμολόγια παροχής υπηρεσιών». Και η επιστολή καταλήγει με την παράκληση προς τον ασθενή να ενημερώσει τη διοίκηση του ΩΚΚ σε περίπτωση που κάποιος γιατρός, νοσηλευτής ή διοικητικός υπάλληλος ζητήσει απ' τον ασθενή την «καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού» - υποσχόμενη ότι αυτή η ενέργεια δεν θα έχει καμία επίπτωση στην περίθαλψη του ασθενούς.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις της Επιστημονικής Ενωσης Ιατρών (ΕΕΙ) και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΩΚΚ. Η ΕΕΙ ζητά την απόσυρση της επιστολής γιατί είναι προσβλητική για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς «η διαφάνεια δεν εξασφαλίζεται με διάχυση ευθυνών». Το Σωματείο των εργαζομένων ζητά απ' τη Διοίκηση του ΩΚΚ «αποδείξεις και ουσιαστικά επιχειρήματα» για όσα ισχυρίζεται.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί τα όποια φαινόμενα παραοικονομίας ή των άγριων χαρατσιών, αναπτύσσονται στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας από - πρωτίστως - τον ιδιωτικό τομέα, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - όπου ανήκει το ΩΚΚ - αλλά και το δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα δεν είναι πού κατατίθεται το χαράτσι. Αν δηλαδή θα κατατίθεται κάτω απ' το τραπέζι ή νομίμως στο ταμείο. Το θέμα είναι να σταματήσει. Και αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη δημιουργία ενός ενιαίου καθολικού, δημόσιου συστήματος Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες για όσους τις έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ