Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Χάος από τον παγετό στα αεροδρόμια

ΜΟΣΧΑ.--

Αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια Σερεμέτιεβο και Ντομοντέντοβο της Μόσχας παραμένουν από το Σαββατοκύριακο χιλιάδες ταξιδιώτες μετά την πολύωρη διακοπή ρεύματος και τις εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων. Με περιορισμένο νερό και φαγητό, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα, πραγματοποίησαν αυθόρμητες διαμαρτυρίες, χτυπώντας κάδους και φωνάζοντας συνθήματα. Η αγανάκτηση είναι φανερή καθώς δεν έχουν ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αεροδρομίων και χτες σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές από εξαγριωμένους ταξιδιώτες ενάντια στους υπαλλήλους της «Aeroflot», ενώ κατηγόρησαν την εταιρεία πως δεν τους παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες και ενημέρωση.

Και ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε χτες την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για το χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ιγκορ Λεβίτιν άσκησε κριτική στη διοίκηση της «Aeroflot» για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καθυστερήσεις των πτήσεων, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχε κλείσει τα αεροδρόμια για τις νέες αφίξεις, αλλά και την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του παγετού στον αεροδιάδρομο.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων - ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο - καθώς και τη μείωση του προσωπικού, των υλικών και των οχημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του παγετού και του χιονιού, παρόμοιες καταστάσεις πιθανά να δούμε και στο μέλλον. Σε μια χώρα όπως η Ρωσία, με σύνηθες φαινόμενο τη βαρυχειμωνία, που επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης το αντιμετώπιζε με άνεση, σήμερα με την καπιταλιστική παλινόρθωση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία

Oι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων πενήντα χρόνων πλήττουν εκτεταμένες περιοχές της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Αυστραλίας, προκαλώντας εκατοντάδες άστεγους πλημμυροπαθείς και σοβαρές καταστροφές σε πολλούς οδικούς άξονες και δίκτυα συγκοινωνιών, τηλεπικοινωνιών και συνολικές ζημιές εκτιμώμενου κόστους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ κήρυξε πολλές περιοχές σε «ζώνες καταστροφής», ενώ η στάθμη των υδάτων του ποταμού Θίοντορ ξεπέρασε κατά πολύ το μισό μέτρο. Μεγάλα τμήματα πόλεων όπως η Τσιντσιλά και το Ντάλμπι βρίσκονται κάτω από τα νερά, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι πόλεις Ουάρα, Αλφα και Τζερίχο. Επιπλέον, στη Νέα Νότια Ουαλία, στα νότια του Κουίνσλαντ, πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια και καταστράφηκαν πολλοί δρόμοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ