Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αυξάνουν οι πιέσεις κατά του Γκμπάγκμπο

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Πιέσεις για άμεση απομάκρυνση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, από την εξουσία με σκοπό την παραχώρησή της στο νικητή των πρόσφατων εκλογών, Αλασάν Ουατάρα, άσκησαν χτες οι τρεις πρόεδροι δυτικοαφρικανικών χωρών που συναντήθηκαν μαζί του ως εκπρόσωποι της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής).

Οι πρόεδροι του Μπενίν Μπόνι Γιάγι, της Σιέρα Λεόνε Ερνεστ Κόρομα και του Πράσινου Ακρωτηρίου Πέδρο Πίρες, έγιναν δεκτοί από τον Γκμπάγκμπο στο προεδρικό μέγαρο στο προάστιο Πλατό του Αμπιτζάν. Αποχώρησαν το απόγευμα με την αίσθηση (σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Πληροφοριών της Σιέρα Λεόνε, Ιμπραχίμ Μπεν Κάγκμπο) πως η συνάντηση «θα έχει θετικά αποτελέσματα». Ακολούθως ανακοίνωσαν νέα συνάντησή τους με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και θεωρούμενο (από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ) νικητή των εκλογών, Αλασάν Ουατάρα.

Αξίζει εντούτοις να αναφερθεί πως πριν τη συνάντηση η κυβέρνηση Γκμπάγκμπο είχε ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί τις επεμβάσεις τρίτων στα εσωτερικά της χώρας με δεδομένη την απόφαση της ECOWAS ακόμη και για απομάκρυνση διά της βίας του απερχόμενου προέδρου από την εξουσία. Παρόμοια αν όχι σκληρότερη στάση αναμένεται να υιοθετήσει - εφόσον αποτύχει τελικώς η αποστολή των ηγετών της ECOWAS - ο Ράιλα Οντίγκα, ο Κενυάτης πρωθυπουργός που διορίστηκε από την Αφρικανική Ενωση ως απεσταλμένος και ο οποίος είναι ο πρώτος Αφρικανός αξιωματούχος που υποστήριξε την αποπομπή του Γκμπάγκμπο με τη χρήση στρατιωτικής βίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ