Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ
Αμοιβαία συνεργασία

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη σύσταση του ταμείου «Σιμόν Μπολίβαρ» για την ανακούφιση και την αρωγή των πληγέντων των πλημμυρών, που θα έχει κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων μπολίβαρ - περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια - και στόχο την οικοδόμηση 2.200 συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών, ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Παράλληλα από κοινού με τον ομόλογό του, πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βενεζουέλα, σημείωσαν ότι τα «σχέδια των ΗΠΑ για κυριαρχία στη Λατινική Αμερική αποτυγχάνουν», καθώς «πλέον δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την επιβολή και την κυριαρχία καθώς η πολιτική τους αποτυγχάνει». «Μας νίκησαν στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες, αλλά υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν το 2002 στη Βενεζουέλα, το 2008 στη Βολιβία και το 2010 στο Εκουαδόρ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) θέτει «νέο πρότυπο στη γεωπολιτική της ηπείρου» και επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίασή της στις αρχές τους 2011, όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί και αρχηγοί κρατών. Βεβαίως, τόσο η διαδικασία στη Βενεζουέλα, όπως και στη Βολιβία δεν έχουν ουσιαστικά συγκρουστεί με τον ταξικό αντίπαλο, την αστική τάξη και όσο αυτό δε γίνεται δεν μπορούν να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές και ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας. Την ανάγκη της έντασης της ταξικής πάλης προβάλλουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, αντίστοιχα σε Βενεζουέλα και Βολιβία, ώστε η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί τους να επιβάλουν τη δική τους εξουσία. Το ίδιο ισχύει και για την περιφερειακή συνεργασία της ALBA, που δεν παύει να είναι σε καπιταλιστική βάση, ακόμα και αν σε αυτή συμμετέχει μια σοσιαλιστική χώρα, η Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ