Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εντός» και... «εκτός»

«Λωξάντρα» από το ΚΘΒΕ
«Λωξάντρα» από το ΚΘΒΕ
Τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσιάζει το ΚΘΒΕ στο «Βασιλικό Θέατρο». Η θρυλική ιστορία της Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται ακούραστα μιας πολυμελούς ελληνικής οικογένειας στην Πόλη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται συγγενείς, φίλοι, γείτονες, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες της ζωής με τη σοφία του ενστίκτου και της εμπειρίας γενεών. Διασκευή: Δήμου Ακης. Σκηνοθεσία: Χατζάκης Σωτήρης. Σκηνικά: Δρίνη Ερση. Μουσική επιμέλεια: Μπαξεβάνη Φωτεινή. Παίζουν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αθανασοπούλου Σοφία, Ανθοπούλου Νεφέλη, Γούναρης Μιχάλης, Δισλής Θανάσης, Ηλιόπουλος Γιάννης, Καπέλιος Νίκος, Καραμήτρη Μαρία, Κοντός Δημήτρης, Σαραφιανός Σπύρος, κ.ά. Παίζει επί σκηνής το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα»: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Θάνος Γκουντάνος (ούτι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά), Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

  • Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει το έργο του Σπίρο Σιμόνε «Η γιορτή». Μετάφραση Αννας Παπασταύρου, σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη, σκηνικά - κουστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ραζή, Νίκος Κάπιος, Στέλιος Πετράκης. Mια οικογένεια: Ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος. Ενας άνδρας που οι οικονομικές συνθήκες τον ακυρώνουν. Μια γυναίκα που της επιβάλλονται οι κοινωνικές συνθήκες. Ενας νέος που βλέπει το τίποτα να του ζητά τα πάντα. Γυναίκες που μπαινοβγαίνουν σε δωμάτια ανδρών άγρια μεσάνυχτα. Η κόρη μιας μανάβισσας, με προσόντα τέλειας συζύγου.
  • Την Πρωτοχρονιά (9.15΄ μ.μ). ξανανοίγει η αυλαία της παράστασης «Η Ούλρικε Μάινχοφ δεν πέθανε..» του Γερμανού συγγραφέα Ντίντριχ Γκάμπριελ, στο «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη, σε σκηνοθεσία της ίδιας και μετάφραση Στέλλας Βαξεβάνη. Παίζουν: Μαρία Ξενουδάκη, Δήμητρα Φράντζιου.
  • Η ομάδα «Τα Πάντα Ρει» παρουσιάζει στο «Αντιθέατρο» το έργο «Εμένα φοβάμαι» του Γιάννη Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Σκηνικά - κοστούμια Κ. Βαμβακά - Κ. Πατζιάς. Κινησιολογία Σ. Πάτροκλος. Φωτισμοί Αλ. Πηλός. Παίζουν: Θεόφιλος Βανδώρος, Ελενα Γιαννακοπούλου, Αλεξ Κρητικός.
  • Τ' αστέρια έχουν ιστορίες και παραμύθια να πούνε... Το «ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ» παρουσιάζει, στο θέατρο «Τόπος Αλλού» το χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα «Πώς γεννήθηκαν τα αστέρια;». Τις ιστορίες και τους μύθους για τα αστέρια τους ξέρει η Κυρα-Νύχτα. Ντυμένη το πλούσιο κοστούμι της, στήνει τα κουκλίστικα σκηνικά της και με μάσκες και κούκλες αφηγείται τα κατορθώματα των αστεριών και των ηρώων. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Χρήστος Ξενάκης. Παραμυθού: η παιδαγωγός και ηθοποιός Τζένυ Σακοράφα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ