Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΡΑΚ
Εμπάργκο και δικτατορικό καθεστώς βασανίζουν τον ιρακινό λαό

  Συνέντευξη με τον Χ.Αλέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ιράκ

Associated Press

Το εμπάργκο του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ στρέφεται αποκλειστικά και μόνο εναντίον του ιρακινού λαού, γι' αυτό και κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της άρσης του είναι θετικό, αν και νίκη δε θα μπορούσε να θεωρηθεί παρά η πλήρης άρση του, σε συνδυασμό με την ανατροπή από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις που δρουν στο εσωτερικό της χώρας του δικτατορικού ιρακινού καθεστώτος. Αυτό τόνισε σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο Χαλέντ Αλέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ιράκ, ο οποίος στην εκτενή συζήτηση που είχε με τον «Ρ», μίλησε και για την ιρακινή αντιπολίτευση και για την αδυναμία που χαρακτηρίζει τη δράση της μέχρι σήμερα.

- Οι πτήσεις που γίνονται τελευταία έχουν δώσει αφορμή για κάποια αισιοδοξία ότι το εμπάργκο έχει αρχίσει να καταρρέει και σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα αρθεί εντελώς. Μάλιστα, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διατείνεται ότι οι πτήσεις αυτές αποτελούν μια μεγάλη διπλωματική του νίκη απέναντι στις κυρώσεις και στις χώρες που το υποστηρίζουν. Νομίζετε ότι τελικά θα αρθεί το εμπάργκο; Και αν γίνει αυτό, θα είναι ενισχυμένο σε βάρος του ιρακινού λαού το καθεστώς;

- Μας ενδιαφέρει, όπως όλους τους πολίτες του Ιράκ, να έχουμε την κυριαρχία στη χώρα μας, στα εδάφη μας. Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός, και ιδιαίτερα ο αμερικανικός, με αφορμή την ύπαρξη του συγκεκριμένου καθεστώτος στο Ιράκ, έχει έτοιμη την αφορμή για να συνεχίζει τις παρεμβάσεις στη χώρα μας, μια πολιτική που παραβιάζει τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας στη χώρα μας. Η διατήρηση του εμπάργκο στηρίζεται στο άλλοθι της προστασίας συγκεκριμένων πληθυσμών σε δύο περιοχές του Ιράκ, όπου ισχύει και η απαγόρευση πτήσεων: στο νότο για την προστασία των Σιιτών μουσουλμάνων και στο βορρά για την προστασία των κουρδικών πληθυσμών. Σε αυτές τις κυρώσεις, τον τελευταίο ιδίως καιρό, επιμένουν, κυρίως, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με την ψευδή δικαιολογία της προστασίας των πληθυσμών αυτών, διαιωνίζοντας την πολιτική της παρέμβασης στο Ιράκ.

Τα παιδιά του Ιράκ είναι τα πρώτα θύματα του εμπάργκο και των ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών

Associated Press

Τα παιδιά του Ιράκ είναι τα πρώτα θύματα του εμπάργκο και των ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών
Η πραγματοποίηση των πτήσεων αυτών είναι ένα πολύ θετικό και σημαντικό βήμα κατά του εμπάργκο. Το ΚΚ Ιράκ είχε ταχθεί ενάντια στις κυρώσεις αυτές, διότι είναι πασιφανές ότι βλάπτουν τον ιρακινό λαό, και τον κάνουν να υποφέρει, και σε καμία περίπτωση δε στρέφονται κατά του καθεστώτος. Ο Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε αφορμή στις ΗΠΑ να παρέμβουν και να επιβάλουν κυρώσεις, εισβάλλοντας στο Κουβέιτ. Κυρώσεις από τις οποίες υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια σε τεράστιο βαθμό ο ιρακινός λαός. Η απόφαση του ΟΗΕ 929, με την οποία θεσμοθετείται το ανθρωπιστικό πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», επί της ουσίας αποτελεί μεγάλο κέρδος για τον ΟΗΕ, και ιδιαίτερα για τις ισχυρότερες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο για τις χώρες που γεωγραφικά βρίσκονται κοντά στο Ιράκ όσο και για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η παραβίαση του εμπάργκο από τις πτήσεις αυτές είναι πολύ ενθαρρυντική κίνηση μόνο και μόνο γιατί ανοίγει σιγά σιγά το δρόμο για τη σταδιακή άρση του οικονομικού αποκλεισμού. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι μια νίκη, όχι φυσικά για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά για τον ιρακινό λαό, που είναι και ο μοναδικός αποδέκτης αυτών των άδικων κυρώσεων. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι αληθινή νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά η πλήρης άρση των κυρώσεων, η άρση κάθε είδους απαγόρευσης και εμπάργκο, εξέλιξη που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια μακρά πορεία του ιρακινού λαού προς την επιβίωση, την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του και της εθνικής του κυριαρχίας.

Κατά τη γνώμη μας, οι διακηρύξεις νίκης, στις οποίες προχώρησε η ιρακινή ηγεσία κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου, δεν αποτελούν παρά λόγια και δεν αντανακλούν μια πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι και οι πτήσεις αυτές δεν αποτελούν παρά ελάχιστα βήματα προόδου για το καλό του ιρακινού λαού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλά για μεγάλες διπλωματικές νίκες.

Ενωμένη η ιρακινή αντιπολίτευση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση

Μια οικογένεια που πέρασε τα Χριστούγεννα στον τάφο του 4χρονου παιδιού τους που πέθανε από την έλλειψη φαρμάκων

Associated Press

Μια οικογένεια που πέρασε τα Χριστούγεννα στον τάφο του 4χρονου παιδιού τους που πέθανε από την έλλειψη φαρμάκων
- Εκτός, όμως, από τη διεθνή κατάσταση, υπάρχουν εξελίξεις και στο εσωτερικό του Ιράκ. Τα μεγάλα ΜΜΕ επανειλημμένως αναφέρουν, τον τελευταίο καιρό, μία ομοσπονδία αντιπολιτευτικών κομμάτων, τα οποία, μάλιστα, προσφάτως πραγματοποίησαν και συνεδρίαση στο Λονδίνο, υπό την πλήρη κάλυψη της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που τους υποσχέθηκαν κάθε δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος. Ποιο είναι το τοπίο για την ιρακινή αντιπολίτευση και ποιες είναι οι δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από αυτήν την ομοσπονδία και ζητούν τη διεθνή παρέμβαση για την αλλαγή στο εσωτερικό του Ιράκ;

- Εμείς νομίζουμε ότι η ιρακινή αντιπολίτευση αποτελείται από κόμματα, γνωστά στην ιρακινή πολιτική σκηνή, τα οποία έχουν σημαδέψει την ιστορική πορεία της χώρας, αλλά και από ορισμένα κόμματα και κινήματα που ιδρύθηκαν και ανέπτυξαν δράση, τα τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο οι δυνάμεις αυτές να ενώσουν τις προσπάθειές τους σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης έτσι ώστε να διαδραματίσουν σοβαρότερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Και μόνο το γεγονός ότι το ιρακινό καθεστώς παραμένει στην εξουσία, αποδεικνύει ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μικρά και δειλά, και ότι η ιρακινή αντιπολίτευση, δυστυχώς, μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται, μάλλον, από αδυναμία και έλλειψη οργάνωσης. Το ΚΚ Ιράκ τάσσεται υπέρ της εθνικής ενότητας της αντιπολίτευσης με στόχο, φυσικά, την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η έκκλησή μας αυτή απευθύνεται στο σύνολο της πραγματικής ιρακινής αντιπολίτευσης, που έχει εδραιώσει τη θέση της μέσα από τη δράση της στο εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα, η έκκλησή μας αυτή απευθύνεται στα δύο μεγάλα ισλαμικά κόμματα της χώρας, σε δύο κουρδικά κόμματα, στην Ομοσπονδία Δημοκρατικών Δυνάμεων του Ιράκ και στο Εθνικό Κόμμα του Ιράκ. Αυτά τα 6 κόμματα έχουν πλατιά λαϊκή βάση και στην ένωσή τους μπορούν να ανατρέψουν το ιρακινό καθεστώς και να οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της προόδου και του εκδημοκρατισμού. Δυστυχώς, οι επιλογές και η πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα αυτά δε μένει ανεπηρέαστη από τη γεωγραφική θέση της χώρας, δηλαδή από τα «αδελφά» κόμματα που έχουν σε μια σειρά από γειτονικές χώρες. Τα ισλαμικά κόμματα επηρεάζονται πολύ από την Τεχεράνη, οι Δημοκρατικοί και το Εθνικό Κόμμα από τη Δαμασκό και τα κουρδικά κόμματα, όπως είναι αναμενόμενο, από τα κουρδικά κόμματα που δρουν στην Τουρκία και στα σύνορά της.

Οσον αφορά, τώρα, στην περίφημη αυτή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα και των ΗΠΑ, συμμετείχαν κινήματα και κόμματα, τα οποία, χωρίς υπερβολή, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική σκηνή του Ιράκ, δεν έχουν καμία λαϊκή βάση, και δεν έχουν αναπτύξει καμία δράση στο εσωτερικό του Ιράκ. Οι οργανώσεις αυτές, που ονομάζονται, Ενωμένο Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο, καμία σχέση ή συνεργασία δεν έχουν με τα προαναφερόμενα κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης, που έχουν μακρόχρονη παρουσία και δράση στο Ιράκ. Το Κογκρέσο αυτό, επί της ουσίας, δεν είναι παρά μια κίνηση εντελώς ξένη από τον ιρακινό λαό, που υποστηρίζεται, όμως, σθεναρά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και κατά συνέπεια προωθείται και από τα διεθνή ΜΜΕ. Ολη αυτή η κινητικότητα, εντούτοις, ουδεμία αλλαγή φέρνει στο εσωτερικό του Ιράκ.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν, ουσιαστικά, αλλαγή στην πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, γιατί η παρουσία του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δίνει λόγο ύπαρξης στη διαιώνιση της αμερικανικής παρουσίας και παρέμβασης στην περιοχή. Εκμεταλλευόμενες τις επιλογές Χουσεΐν, οι ΗΠΑ διατηρούν στη «μαύρη λίστα» το Ιράκ μέσω των κυρώσεων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα διατείνονται υποκριτικά ότι προσπαθούν, μέσα από την οργάνωση αυτή που ουσιαστικά είναι δημιούργημά τους, να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς, στοχεύοντας προφανώς στην αντικατάστασή του με κάποιο άλλο που θα εξυπηρετεί και πάλι τα συμφέροντά τους στην περιοχή και θα δικαιολογεί την παρέμβαση και την παρουσία τους.

Την ίδια στιγμή, το ιρακινό καθεστώς, που ουσιαστικά είναι δειλό και υποταγμένο στις ΗΠΑ, εμφανίζεται αυταρχικό, βίαιο και απολυταρχικό προς τον ιρακινό λαό. Οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων, οι δολοφονίες προσωπικοτήτων ή απλών μελών της αντιπολίτευσης, οι συλλήψεις, οι βασανισμοί και οι εξαφανίσεις είναι καθημερινό φαινόμενο για τον ιρακινό λαό. Το ΚΚ Ιράκ έχει συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία, μέσα από τα οποία αποδεικνύεται ότι δύο, τουλάχιστον, φορές την εβδομάδα 200 πολιτικοί κρατούμενοι, κάθε φορά, εκτελούνται μέσα στις φυλακές.

Τα στοιχεία αυτά, το γραφείο του ΚΚ Ιράκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα έχει δώσει στη δημοσιότητα και τα έχει παρουσιάσει και στον ΟΗΕ, χωρίς να πάρουμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Τα στοιχεία αυτά, στα οποία εμπεριέχεται αναλυτική λίστα με τα στοιχεία των εκτελεσμένων, τον τόπο της εκτέλεσης, αλλά και τις τοποθεσίες όπου έχουν βρεθεί ομαδικοί τάφοι, τα δημοσιοποιούμε, επίσης, μέσα από το διαδίκτυο.

Παρ' όλες αυτές τις ωμότητες, όμως, εμείς επιμένουμε ότι ο μοναδικός δρόμος αλλαγής και προόδου για τη χώρα δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενωτική, συντονισμένη και καλά οργανωμένη δράση των ιρακινών αντιπολιτευτικών δυνάμεων, στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες θα ανατρέψουν, τελικά, αυτό το καθεστώς. Καμία ξένη παρέμβαση και καμία ξενοθρεμμένη οργάνωση δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιρακινού λαού και να τον ανακουφίσει από όσα υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Ο λαός αυτός και οι δυνάμεις που τον εκπροσωπούν είναι οι μοναδικοί που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για την όποια αλλαγή στο εσωτερικό της χώρας.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ