Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ» ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Χαράτσια σε απομακρυσμένους οικισμούς

Την ένταξη στο «αντικειμενικό σύστημα» για 4.455 περιοχές ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Την ένταξη 4.455 απομακρυσμένων οικισμών της χώρας στο λεγόμενο «σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων» ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη μικρή ακίνητη περιουσία και σε αυτές τις περιοχές. Με βάση και το επικαιροποιημένο μνημόνιο το συνολικό χαράτσι από τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναπροσαρμογή των τιμών» για το 2011 θα πάρει αύξηση 270 εκατ. ευρώ, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει στα 970 εκατ. ευρώ.

Για τη επόμενη φάση ετοιμάζουν νέες τρανταχτές επιβαρύνσεις, με την εφαρμογή συστήματος εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις νέες εντάξεις ήδη 25 νομοί καλύπτονται πλήρως από το «αντικειμενικό σύστημα», το οποίο σταδιακά θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια.

Το συγκεκριμένο μέτρο, «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» δεν αποσκοπεί μόνο στη συγκέντρωση περισσότερων φόρων σε περιπτώσεις αγορών και μεταβιβάσεων. Μαζί με αυτό έρχονται και τα νέα αυξημένα κάθε είδους χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές και που πληρώνονται κάθε χρόνο όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά ακόμη και από τους ενοικιαστές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Οι ανατιμήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα και χαράτσια όπως το ΕΤΑΚ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ερχεται, επίσης, να χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα και μέσα από τα τεκμήρια φορολόγησης στη μικρή περιουσία, όπως αυτά που έβαλαν σε εφαρμογή με το φορολογικό νόμο του 2010 κ.ά. Διογκωμένους φόρους θα φορτώνουν στους αγοραστές ακινήτων, όπως επίσης και στις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

Ανατιμήσεις - «φωτιά»

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν χτες θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2011 και αφορούν περιοχές στους νομούς: Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Με βάση τους πίνακες που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών η ελάχιστη «τιμής ζώνης» - που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών - ξεκινά από τα 600 ευρώ στο τετραγωνικό μέτρο, πολύ πάνω και από τις «εισηγήσεις» που στάλθηκαν από τις τοπικές Εφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ