Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός ανατροπών και απειλές στο λαό

Το χρονοδιάγραμμα των προαποφασισμένων μέτρων για τους πρώτους μήνες του 2011 συζήτησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο

Αν για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της το 2011 είναι χρονιά έντασης της επίθεσης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας,για το λαό δεν μπορεί παρά να είναι χρονιά ενδυνάμωσης της συμμαχίας και της αντεπίθεσης
Αν για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της το 2011 είναι χρονιά έντασης της επίθεσης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας,για το λαό δεν μπορεί παρά να είναι χρονιά ενδυνάμωσης της συμμαχίας και της αντεπίθεσης
Τον αντιλαϊκό απολογισμό του κυβερνητικού προγράμματος και των μέτρων του μνημονίου έκανε χτες, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για ένταση της βάρβαρης επέλασης μέσα στο 2011.

Με αφορμή μάλιστα το δρομολογημένο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να προτάξει την ταξική πυγμή της κυβέρνησης και τη βούλησή της να συγκρουστεί με όποιον από τα λαϊκά στρώματα βάζει εμπόδια στην επιβολή των αντιδραστικών της σχεδιασμών.

Σε ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού μίλησε για «εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων» που «ξεβολεύονται», σε μια προσπάθεια να σπιλώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιστέκονται στις αντιλαϊκές ανατροπές.

Η κυβέρνηση προχωρά το 2011 σε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς «σε συνεχείς διορθωτικές κινήσεις», προαναγγέλλοντας το δεύτερο γύρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έρχονται να ισοπεδώσουν όσα έχουν μείνει ακόμα όρθια από την πολιτική κυβέρνησης - τρόικας.

Στη χτεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2010 συζητήθηκε το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το Γενάρη του 2011, αλλά και για τις πρώτες εκατό μέρες του νέου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι δρομολογημένες και θα «προχωρήσουν». Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «όσες κινητοποιήσεις και αν γίνουν οι αποφάσεις έχουν παρθεί».

Η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω

Στο φόντο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και μπροστά σ' αυτές που θα ακολουθήσουν από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έρχονται για τον ιδιωτικό τομέα, με την πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να ποινικοποιήσει εκ των προτέρων τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις «είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι «δεδομένη» η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», αφού, όπως ισχυρίστηκε, «σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χτες να σπείρει αυταπάτες ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, ώστε να υποταχθούν στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. «Στόχος μας είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας», επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τα προαποφασισμένα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα.

Εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι «καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να λάβει τις αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να λάβουμε το 2010». Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εκ νέου το τρομοκρατικό δίλημμα της πτώχευσης, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα ήταν «αναγκαία» για να «αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας».

Ραπόρτο στο κεφάλαιο

Στο σύντομο απολογισμό του «κυβερνητικού έργου» που έκανε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε όλες εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης που ήρθαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, είτε μέσω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, είτε μέσω των φοροαπαλλαγών, των επιδοτήσεων και της διάνοιξης νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «μείωσε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων». Πρόσφερε φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες «θέτοντας σε ισχύ δεκάδες νέα προγράμματα» επιδοτούμενης εργασίας. Αλλαξε «το ασφαλιστικό σύστημα», οδηγώντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Τελειώσαμε με το καμποτάζ», προσφέροντας στους εφοπλιστές ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Ακόμα, ζήτησε από τους υπουργούς, παράλληλα με τα νομοσχέδια που προωθούν προς ψήφιση, να εκπονήσουν πιλοτικά - πειραματικά προγράμματα που θα αποτελούν μια «μικρογραφία» των πολιτικών που ακολουθούνται, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ