Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Γενοκτονία ενός λαού

Τρίτη 12 Γενάρη, μια σεισμική δόνηση 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπεδώνει την πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς και μεγάλο τμήμα της Αϊτής. Το «ρήγμα» που προκάλεσε αποκάλυψε το βασικό «ρήγμα» της Αϊτής, το ταξικό, από την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που για χρόνια την απομυζούν. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή επισήμως σε 230.000 ανθρώπους - ανεπισήμως τουλάχιστον σε 340.000, που καταπλακώθηκαν σε άθλια κτίρια στις φτωχογειτονιές. Περισσότεροι από 300.000 ήταν οι τραυματίες, ενώ 2,3 εκατομμύρια άστεγοι ή του 25% του πληθυσμού. Ο σεισμός επίσης αξιοποιήθηκε για την απόβαση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, στο όνομα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και της «διασφάλισης της τάξης».

Μια νέα γενοκτονία, η επιδημία της χολέρας, χτυπά δέκα μήνες μετά και ενόσω περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αργοπέθαιναν ακόμη στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν. Μια επιδημία που εισήχθη από την κατοχική δύναμη του ΟΗΕ που απειλεί άμεσα και τα τελευταία απομεινάρια της ύπαρξής τους. Χιλιάδες οι νεκροί μέχρι στιγμής, ενώ οι εκτιμήσεις, εφιαλτικές: Ισως και 650.000 κρούσματα μέσα σε έξι μήνες. Και σ' αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή, ξεχωρίζει η διεθνιστική βοήθεια με εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρει η σοσιαλιστική Κούβα.

Στο σκηνικό θανάτου που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες, στις 28 Νοέμβρη διεξήχθησαν οι εκλογές - παρωδία, παρά την αντίθεση του αϊτινού λαού. Στόχος ένας και μοναδικός. Η ανάδειξη κυβέρνησης που θα υλοποιήσει το τρίπτυχο των σχεδίων τους: Δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου και δικτύου εργοστασίων συναρμολόγησης, τουρισμός για πλούσιους και γεωργία για εξαγωγή, τη στιγμή που ο αϊτινός λαός λιμοκτονεί. Οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους, με συμμετοχή ούτε 25%, έχουν προκαλέσει νέες αντιδράσεις και το κεφάλαιο Αϊτή παραμένει δραματικά ανοικτό για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ