Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθήματα από τον Κασπάροβ

2ο Μάθημα (α' μέρος). Το πλήθος των ιδεών και της τεχνικής

«Χρειάστηκε πολύς καιρός για να μελετήσω τα βασικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι, είναι όμως απαραίτητα και για τον μαιτρ και για τον ερασιτέχνη που θέλει να βελτιώσει το παιχνίδι του.

Για να κατορθώσει το επίπεδό του ο μαιτρ ξόδεψε χιλιάδες ώρες μελετώντας εκατοντάδες παρτίδες. Θα πρέπει να ξοδέψεις ντουζίνες ωρών πάνω στη σκακιέρα αν θέλεις να νικήσεις. Το ταλέντο δεν φθάνει. Θα θεωρήσω το έργο μου εκπληρωμένο και το χρόνο (το δικό μου και το δικό σας) χρήσιμο εάν δείτε με περισσότερη λογική τις πολύπλοκες κινήσεις των κομματιών και μάθετε να πλουτίζετε τα παιχνίδια σας με πιο βαθύ νόημα, με φαντασία και στρατηγική.

Σας παρουσιάζω μια παρτίδα και ελπίζω ότι μετά την ανάλυση αυτή, θα δείτε ότι όποιος θέλει να κάνει τις κινήσεις του ουσιώδεις και ωραίες, χρειάζεται να έχει πολλές γνώσεις. 1. δ4. Οι πεπειραμένοι - και όχι μόνο - γνωρίζουν ότι αυτή η κίνηση, καθώς και το 1. ε4, είναι οι πιο λογικές, οι καλύτερες κατά το άνοιγμα. 1...Ιζ6. Μία από τις καλύτερες κινήσεις του μαύρου. Ανάπτυξη κομματιού και εμποδίζει τον αντίπαλο να παίξει ε4. 2. γ4. Τώρα ο λευκός εμποδίζει την ελεύθερη προώθηση του δ5, γιατί 3. γδ5 Βδ5 4. Ιγ3 και ενώ ο λευκός βγάζει άλλο ένα κομμάτι, ο μαύρος παίζει δύο φορές τη βασίλισσα. Αν πάλι 3... Ιδ5, θα επιτρέψει στο λευκό την κίνηση 4. ε4! (ελέγχει ο λευκός από γ5 έως ζ5 το στρατόπεδο του αντιπάλου). Αν ο παίκτης έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες, τότε θα μπορέσει πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τις περιπλοκές που υπάρχουν σε κάθε παρτίδα, να κρίνει τις συνοχές και να παίρνει μελλοντικά αποφάσεις.

2...ε6. Ο μαύρος ανοίγει τον αξιωματικό και ετοιμάζει το δ5 προσπαθώντας να προλάβει τον χαμένο χρόνο. 3. Ιζ3. Ο λευκός είχε και τις ισχυρές επιλογές 3. Ιγ3 ή 3. Αη5 ή Αζ4. Εχει σημασία μεγάλη να εφαρμόζεις την αρχή της ταχείας ανάπτυξης των κομματιών σου στο άνοιγμα του παιχνιδιού. 3...β6. Τα μαύρα ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του «Αγ8», φέρνοντάς τον αργότερα στο β7 ή α6. 4. α3 Η μη θορυβώδης κίνηση του λευκού πιονιού εμποδίζει τις κινήσεις του μαύρου Α ή Ιβ4, ενώ συγχρόνως επιτρέπει την κίνηση 5. Ιγ3 ελέγχοντας το κέντρο. 4...Αβ7 5. Ιγ3. Κι οι δύο πλευρές προσπαθούν να εισάγουν τα κομμάτια τους στο παιχνίδι και αγωνίζονται για το κέντρο της σκακιέρας. 5...δ5. Δυναμώνει ριζικά το κέντρο, αλλά το κλείσιμο της διαγωνίου είναι μειονέκτημα για τον Αβ7. 6. γδ5 Ιδ5 (βλέπε διάγραμμα).

Συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ